«Χρησμός» Στουρνάρα για φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ

«Χρησμός» Στουρνάρα για φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 19:51 Δημιουργία 07/07/23, 17:29
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Σεπτέμβριο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, προσθέτοντας ωστόσο ότι οποιαδήποτε αύξηση πέρα από αυτόν τον μήνα «θα ήταν έκπληξη».

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίασή της τον περασμένο χρόνο και υποσχέθηκε νέα αύξηση αυτόν τον μήνα, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να σταματήσει την αυστηροποίηση της πολιτικής έως ότου δει αξιοσημείωτη ανάκαμψη στις προοπτικές του δομικού πληθωρισμού, ο οποίος δεν μετρά το ασταθές κόστος τροφίμων και ενέργειας.

Σύμφωνα με το Reuters, ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος θεωρείται «περιστέρι» στο 26μελές Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, είπε ότι οποιαδήποτε κίνηση της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο θα καθοριστεί από τα δεδομένα και ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό και η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής θα είναι οι κύριοι παράγοντες που πρέπει να παρακολουθούνται.

«Τον Ιούλιο λίγο-πολύ θα έχουμε 0,25 μονάδες βάσης (αύξηση) αλλά τον Σεπτέμβριο, είμαι αγνωστικιστής, μπορεί να είμαι, ίσως όχι», είπε σε δημοσιογράφους στην Αθήνα όταν ρωτήθηκε για το θέμα.

«Αλλά δεν θα έβλεπα περισσότερες αυξήσεις μετά τον Σεπτέμβριο καθώς η οικονομία αναπτύσσεται τώρα στην Ευρώπη», πρόσθεσε και κατέληξε λέγοντας: «Θα με εξέπληττε αν έχουμε περισσότερες αυξήσεις μετά τον Σεπτέμβριο».

Αν σου άρεσε κάνε