Τρίμηνη σε πρώτη φάση η παράταση του market pass - Οι αλλαγές και τα κριτήρια

Τρίμηνη σε πρώτη φάση η παράταση του market pass - Οι αλλαγές και τα κριτήρια

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:32 Δημιουργία 07/07/23, 14:28
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Τρίμηνη παράταση του market pass, ώστε η επιδότηση για αγορές σε σούπερ μάρκετ να παραταθεί έως και τον Οκτώβριο δίνει η κυβέρνηση με το πρώτο νομοσχέδιο που καταθέτει σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Την επέκταση της επιδότησης εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες:

-Η παράταση του market pass –η 6μηνη περίοδος επιδότησης του οποίου έληξε τον Ιούλιο– είναι κατ' αρχήν 3μηνη και καλύπτει τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο

-Η αρχιτεκτονική του μέτρου παραμένει ίδια – Τα κριτήρια δεν αλλάζουν ούτε «στενεύουν»

-Στόχος είναι οι δικαιούχοι να μην επανυποβάλλουν αίτηση και να πληρωθούν απευθείας για το επόμενο 3μηνο ωστόσο εξετάζεται το σενάριο να ληφθούν υπόψη πλέον οι φορολογικές δηλώσεις του 2022, οι οποίες θα πρέπει να έχουν υποβληθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου (αν δεν δοθεί φυσικά παράταση).

Οι νέες αιτήσεις

Υπενθυμίζεται πως οι αιτήσεις για το μέτρο του market pass υποβλήθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο και οι δικαιούχοι προέκυψαν με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2022 και τα εισοδήματα 2021. Τώρα όμως έχουν υποβληθεί οι φορολογικές δηλώσεις του 2023 με τα εισοδήματα του 2022, οπότε μπορεί να ληφθούν υπόψη τα πιο «φρέσκα» δεδομένα που είναι στο τραπέζι. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια θα υπάρξουν ορισμένοι δικαιούχοι που θα πρέπει να βρεθούν εκτός λόγω νέων εισοδημάτων, ενώ θα υπάρχουν κι άλλοι που θα είναι δικαιούχοι ενώ δεν ήταν με τα εισοδήματα του 2021.

Γι αυτό και εκτιμάται πως έστω για κάποιους θα ανοίξει και πάλι η πλατφόρμα των αιτήσεων.

Για παράδειγμα, οι νυν δικαιούχοι που χάνουν την επιδότηση λόγω νέων εισοδημάτων θα μπορούσαν να «κοπούν» απευθείας από το σύστημα. Αλλά το πιθανότερο είναι να δοθεί και μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους δεν πληρούσαν αλλά πλέον πληρούν τα κριτήρια για την επιδότηση.

Σε κάθε περίπτωση τα κριτήρια και τα ποσά μένουν ίδια. Δηλαδή:

Εισοδηματικά κριτήρια

-Αγαμος/μονομελές νοικοκυριό: Έως 16.000 ευρώ Ζευγάρι χωρίς παιδιά: Έως 24.000 ευρώ

-Ζευγάρι με ένα παιδί: Έως 29.000 ευρώ

-Ζευγάρι με δυο παιδιά: Έως 34.000 ευρώ Ζευγάρι με τρία παιδιά: Έως 39.000 ευρώ Ζευγάρι με τέσσερα παιδιά: Έως 44.000 ευρώ

Κριτήρια ακίνητης περιουσίας

-Αγαμος/μονομελές νοικοκυριό: Έως 250.000 ευρώ

-Ζευγάρι χωρίς παιδιά: Έως 400.000 ευρώ

Αν σου άρεσε κάνε