Οι προβλέψεις της UBS για επιτόκια, πληθωρισμό και μετοχές

Οι προβλέψεις της UBS για επιτόκια, πληθωρισμό και μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 17:19 Δημιουργία 06/07/23, 17:12
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Αύξηση του επιτοκίου στο 4%, με δύο ακόμα παρεμβάσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προβλέπει η UBS σε ανάλυσή της για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας στο β’ εξάμηνο του 2023.

Οι αναλυτές της UBS τονίζουν επίσης ότι οι κίνδυνοι είναι στην κατεύθυνση μεγαλύτερης ανόδου των επιτοκίων και διατήρησής τους στα επίπεδα αυτά για μεγαλύτερο διάστημα.

Η UBS προβλέπει ότι θα συνεχισθεί και τα επόμενα τρίμηνα η στασιμότητα της οικονομίας της Ευρωζώνης, η οποία ήταν ουσιαστικά αυτή που επικράτησε τους προηγούμενους 9 μήνες.

Βλέπει, επίσης, περιορισμένη προοπτική για περαιτέρω ράλι των μετοχών της Ευρωζώνης. Σημειώνει, ωστόσο, ότι υπάρχουν θύλακες στη χρηματιστηριακή αγορά με αξία και συνιστά κλάδους που προσφέρουν ελκυστική αξία και έκθεση σε μακροοικονομική ανάφλεξη, όπως των καταναλωτικών και βιομηχανικών προϊόντων και των υλικών, των γερμανικών μετοχών καθώς και των μετοχών μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Η ελβετική τράπεζα σημειώνει ότι η ανθεκτικότητα της οικονομίας αποτελεί τον βασικό παράγοντα που διατηρεί σε υψηλά επίπεδα τον πληθωρισμό αναγκάζοντας έτσι την ΕΚΤ να τηρεί σκληρή στάση, η οποία δεν αναμένεται να αλλάξει φέτος, αν και βλέπει τον πληθωρισμό να κινείται προς τον στόχο του 2% το 2024.

Επικαλείται τις πρόσφατες δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ και άλλων αξιωματούχων της ΕΚΤ που έχουν ξεκαθαρίσει ότι κλίνουν προς τη μεγαλύτερη σύσφιξη της πολιτικής, ακόμη και αν αυτό επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη.

Η UBS εκτιμά ότι η EKT θα προχωρήσει σε δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων 25 μονάδων βάσης η κάθε μία τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο, με το επιτόκιο καταθέσεων να κορυφώνεται στο 4%. Ωστόσο, αν δεν υπάρξει σημαντική πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού ή αν εμφανιστούν νέες πιέσεις στις τιμές, τότε πιστεύει ότι η ΕΚΤ δεν θα διαστάσει να αυξήσει κι άλλο τα επιτόκια.

Αν σου άρεσε κάνε