Επιτόκια: Τα επόμενα βήματα των κεντρικών τραπεζών στη νομισματική τους πολιτική

Επιτόκια: Τα επόμενα βήματα των κεντρικών τραπεζών στη νομισματική τους πολιτική

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 20:45 Δημιουργία 05/07/23, 20:28
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ο υψηλός πληθωρισμός βάζει δύσκολα στους κεντρικούς τραπεζίτες στην άσκηση της νομισματικής τους πολιτικής τους επόμενους κρίσιμους μήνες.

Δεδομένης της αναμενόμενης αύξησης των επιτοκίων τόσο της Fed όσο και της ΕΚΤ αυτόν τον μήνα, ο μέσος όρος ανάλογου δείκτη του Bloomberg υποδεικνύει επίτευξη υψηλού του 6,25% κατά τη διάρκεια του τρέχοντος τριμήνου, σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη του 6%.

Το υψηλό αυτό ποσοστό, όμως, δεν αναδεικνύει την γενικότερα ασυγχρόνιστη νομισματική πολιτική η οποία χαρακτηρίζει τις διάφορες κεντρικές τράπεζες της υφηλίου. Οι Κινέζοι ρυθμιστές, για παράδειγμα, ξεκίνησαν τη νομισματική χαλάρωση τον προηγούμενη μήνα, ενώ οι κεντρικές τράπεζες της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής παραμένουν αμετακίνητες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο του Bloomberg Economics, Τομ Όρλικ, «μετά από τις σημαντικές αυξήσεις των επιτοκίων το 2022 και το α’ εξάμηνο του 2023, οι Fed, ΕΚΤ και ΒοΕ δεν έχουν πολύ δρόμο ακόμα. Παρ’ όλα αυτά, ο πεισματικός πληθωρισμός σημαίνει πως οι Πάουελ, Λαγκάρντ και Μπέιλι θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες από το αναμενόμενο αυξήσεις. Τα υψηλότερα επιτόκια ενισχύουν τις εκτιμήσεις μας για δημιουργία ύφεσης στις ΗΠΑ, ενώ η παγκόσμια ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 2,8% φέτος και το 2,7% του χρόνου».

Οι εκτιμήσεις του Bloomberg για τις κυριότερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, αναλυτικά:

Fed

Επιτόκιο: 5,25%

Εκτίμηση του Bloomberg για τα τέλη του 2023: 5,5%

Εκτίμηση του Bloomberg για τα τέλη του 2024: 4,75%

Σύμφωνα με την αναλυτή του Bloomberg, Άννα Γουόνγκ, «ο πληθωρισμός θα αναγκάσει τη FOMC να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Η επιβράδυνση της οικονομίας και η αύξησης της ανεργίας, όμως, θα ‘φρενάρουν’ οποιεσδήποτε περαιτέρω αυξήσεις πέραν του 5,5% μέχρι το τέλος του έτους».

ΕΚΤ

Επιτόκιο: 3,5%

Εκτίμηση του Bloomberg για τα τέλη του 2023: 4%

Εκτίμηση του Bloomberg για τα τέλη του 2024: 3,25%

Σύμφωνα με τον αναλυτή του Bloomberg, Ντέιβιντ Πάουελ, «η ΕΚΤ πλησιάζει το τέλος του κύκλου σύσφιξής της. Το Bloomberg εκτιμά δύο περαιτέρω αυξήσεις των 25 μονάδων βάσης έκαστη τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο. Αναμένουμε την πρώτη μείωση τον Ιούνιο του 2024 όταν ο πληθωρισμός θα έχει αρχίσει να μειώνεται».

Τράπεζα της Ιαπωνίας

Επιτόκιο: -0,1%

Εκτίμηση του Bloomberg για τα τέλη του 2023: -0,1%

Εκτίμηση του Bloomberg για τα τέλη του 2024: 0%

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αναλυτή του Bloomberg Economics, Τάρο Κιμούρα, «η ΒοJ δεν πρόκειται να αλλάξει ρότα μέχρι το β’ εξάμηνο του 2024. Ο Ουέντα ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκια στο 0% το 2024 και να συνεχίσει την αγορά ομολόγων».

Τράπεζα της Αγγλίας

Επιτόκιο: 5%

Εκτίμηση του Bloomberg για τα τέλη του 2023: 5,75%

Εκτίμηση του Bloomberg για τα τέλη του 2024: 5%

Σύμφωνα με τον αναλυτή Νταν Χάνσον, «η ΒοΕ εξέπληξε τους επενδυτές μέσω της αύξησης των επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης τον Ιούνιο λόγω των υψηλότερων εκ των αναμενόμενων πληθωριστικών δεδομένων. Αναμένουμε πως τα επιτόκια θα αγγίξουν το 5,75% τον Νοέμβριο, 50 μονάδες βάσης υπό των εκτιμήσεων των αγορών, αλλά η βρετανική οικονομία προχωρά ολοταχώς προς τη δημιουργία ύφεσης».

Τράπεζα του Καναδά

Επιτόκιο: 4,75%

Εκτίμηση του Bloomberg για τα τέλη του 2023: 5%

Σύμφωνα με τον αναλυτή του Bloomberg Economics, Στούαρτ Πολ, «αν και ο δομικός πληθωρισμός έχει μειωθεί σε σχέση με τα μέσα του 2022, η υψηλή ανάπτυξη και η ιστορικά χαμηλή ανεργία προσφέρουν στην Τράπεζα του Καναδά την ευκαιρία να αυξήσει τα επιτόκια για άλλες 25 μονάδες βάσης στο 5% μέχρι το τέλος του έτους».

PBOC

Επιτόκιο: 2,65%

Εκτίμηση του Bloomberg για τα τέλη του 2023: 2,45%

Εκτίμηση του Bloomberg για τα τέλη του 2024: 2,35%

Σύμφωνα με τον αναλυτή Τσανγκ Σου, «η κεντρική τράπεζα της Κίνας φαίνεται πως έχει αλλάξει πορεία. Είχε προοιωνίσει την μείωση των επιτοκίων του Ιουνίου με ξεκάθαρο τρόπο, κάτι το οποίο υποδεικνύει πως έχει στόχο να στηρίξει την κινεζική οικονομία. Αναμένουμε περισσότερες μειώσεις στα επιτόκια και τα αναγκαία αποθεματικά των τραπεζών έτσι ώστε να στηριχθεί η ανάπτυξη».

Τράπεζα της Ινδίας

Επιτόκια: 6,5%

Εκτίμηση του Bloomberg για τα τέλη του 2023: 6,5%

Εκτίμηση του Bloomberg για τα τέλη του 2024: 5,5%

Βάσει των εκτιμήσεων του αναλυτή του Bloomberg Economics, Αμπισέκ Γκούπτα, «ο πληθωρισμός αναμένεται να αλλάξει δυναμική προς το τέλος του έτους λόγω της αναμενόμενης στήριξης την οποία θα παρέχει η κυβέρνηση της χώρας προς υποστήριξη της φθινοπωρινής σοδειάς. Η σημαντική ανάκαμψη της ινδικής οικονομίας αλλά και η πιθανότητα πληθωριστικών πιέσεων λόγω μίας απογοητευτικής εποχής των μουσώνων σημαίνουν πως η RBI ενδέχεται να καθυστερήσει τη μείωση των επιτοκίων της μέχρι του χρόνου».

Τράπεζα της Βραζιλίας

Επιτόκιο: 13,75%

Εκτίμηση του Bloomberg για τα τέλη του 2023: 12%

Εκτίμηση του Bloomberg για τα τέλη του 2024: 9%

Σύμφωνα με την αναλυτή του Bloomberg, Αντριάνα Ντουπίτα, «ο χαμηλότερος πληθωρισμός και το νέο χρηματοοικονομικό πλαίσιο της Βραζιλίας θα δώσουν έναυσμα στην κεντρική τράπεζα να ξεκινήσει τη μείωση των επιτοκίων από το γ’ τρίμηνο του 2023 μέχρι το τέλος του 2024».

Τράπεζα της Ρωσίας

Επιτόκιο: 7,5%

Εκτίμηση του Bloomberg για τα τέλη του 2023: 8%

Εκτίμηση του Bloomberg για τα τέλη του 2024: 7,5%

Βάσει των εκτιμήσεων του αναλυτή Αλεξάντερ Ισάκοφ, «η ρωσική κεντρική τράπεζα θα ξεκινήσει να αυξάνει τα επιτόκιά της μέχρι τον Σεπτέμβριο, αγγίζοντας το 8% μέχρι το τέλος του έτους. Η μειωμένη ισοτιμία του ρουβλίου και η απότομη αύξηση των δανείων θα αυξήσει πιθανά τον πληθωρισμό στο 5% – 6% από το τρέχον 4%».

Τράπεζα της Ν. Αφρικής

Επιτόκιο: 8,25%

Εκτίμηση του Bloomberg για τα τέλη του 2023: 8,25%

Εκτίμηση του Bloomberg για τα τέλη του 2024: 7,5%

Ο πληθωρισμός στη χώρα αναμένεται να επιστρέψει στον πληθωριστικό στόχο του 3% – 6% της κεντρικής τράπεζας αλλά η νομισματική της πολιτική θα παραμείνει απαράλλακτη μέχρι το τέλος του έτους, παρακολουθώντας παράλληλα την πορεία της ισοτιμίας του ραντ. Μία πιθανή μείωση της ισοτιμίας αυτής έναντι του δολαρίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων.

Banco de Mexico

Επιτόκιο: 11,25%

Εκτίμηση του Bloomberg για τα τέλη του 2023: 10,75%

Εκτίμηση του Bloomberg για τα τέλη του 2024: 6,75%

Σύμφωνα με τον αναλυτή Φελίπε Χερνάντεζ, «η απόφαση της κεντρικής τράπεζας να κρατήσει τα επιτόκια σταθερά τον Ιούνιο επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις πως ο κύκλος σύσφιξης έφτασε στο τέλος του, με τα επιτόκια να βρίσκονται σε υψηλό από το μακρινό 2001. Η Banxico θα κρατήσει τα επιτόκια σταθερά μέχρι το δ’ τρίμηνο πριν ξεκινήσει τη μείωση προς το 10,7% μέχρι το τέλος του έτους».

Τράπεζα της Ινδονησίας

Επιτόκιο: 5,75%

Εκτίμηση του Bloomberg για τα τέλη του 2023: 5,25%

Εκτίμηση του Bloomberg για τα τέλη του 2024: 4,75%

Βάσει των εκτιμήσεων της αναλυτή του Bloomberg Economics, Ταμάρα Χέντερσον, «η κεντρική τράπεζα της Ινδονησίας θα κρατήσει τα επιτόκιά της σταθερά μέχρι το γ’ τρίμηνο. Ο πληθωρισμός βρίσκεται εντός του πληθωριστικού στόχου αλλά η προσπάθεια δεν έχει ακόμα τελειώσει, δεδομένης και της αναμενόμενης αλλαγής της ισοτιμίας της ρουπίας έναντι του δολαρίου λόγω των αποφάσεων της Fed».

Τράπεζα της Τουρκίας

Επιτόκιο: 15%

Εκτίμηση του Bloomberg για τα τέλη του 2023: 24%

Εκτίμηση του Bloomberg για τα τέλη του 2024: 20%

Σύμφωνα με την αναλυτή του Bloomberg, Σέλβα Μπαχάρ Μπαζίκι, «η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει ξεκινήσει το πίβοτ της στρατηγικής της με μία αύξηση 650 μονάδων βάσης, κάτι το οποίο θεωρούμε ως μία καλή βάση για την αλλαγή του ανορθόδοξου νομισματικού αφηγήματος του Ερντογάν. Αναμένουμε πως η τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκιά της στο 24% μέχρι το τέλος του έτους, από το τρέχον 15%».

Τράπεζα της Νιγηρίας

Επιτόκιο: 18,5%

Εκτίμηση του Bloomberg για τα τέλη του 2023: 18,5%

Εκτίμηση του Bloomberg για τα τέλη του 2024: 18,5%

Έχοντας αυξήσει το επιτόκιό της κατά 7% από τον Μάιο του 2022, η κεντρική τράπεζα της Νιγηρίας αναμένεται να συνεχίσει να συσφίγγει τη νομισματική της πολιτική τον Ιούλιο και πιθανά μέχρι το τέλος του έτους.

Τράπεζα της Κορέας

Επιτόκιο: 3,5%

Εκτίμηση του Bloomberg για τα τέλη του 2023: 3,5%

Εκτίμηση του Bloomberg για τα τέλη του 2024: 2,75%

Σύμφωνα με τον αναλυτή του Bloomberg, Χιόσουνγκ Κουόν, «αναμένουμε πως η ΒοΚ θα κρατήσει τα επιτόκια σταθερά μέχρι το τέλος του 2023. Η ανάπτυξη είναι περιορισμένη λόγω της μειωμένης ανάκαμψης της Κίνας, ενώ ο πληθωρισμός είναι άνω του 3% και ο δομικός πληθωρισμός παραμένει υψηλότερα του αναμενόμενου. Αναμένουμε πως ο πληθωρισμός δε θα επιστρέψει στον πληθωριστικό στόχο του 2% μέχρι το β’ εξάμηνο του 2024».

Τράπεζα της Αυστραλίας

Επιτόκιο: 4,1%

Εκτίμηση του Bloomberg για τα τέλη του 2023: 4,35%

Εκτίμηση του Bloomberg για τα τέλη του 2024: 3,25%

Σύμφωνα με τον αναλυτή του Bloomberg Economics, Τζέιμς ΜάκΙνταϊρ, «η κεντρική τράπεζα της χώρας θα προχωρήσει σε μία νέα αύξηση των επιτοκίων τον Αύγουστο αλλά δε θα μπορέσει να κρατήσει τα επιτόκια σε τόσο υψηλό σημείο για πολύ καιρό λόγω της επίδρασης στην πραγματική οικονομία».

Τράπεζα της Αργεντινής

Επιτόκιο: 97%

Εκτίμηση του Bloomberg για τα τέλη του 2023: 97%

Εκτίμηση του Bloomberg για τα τέλη του 2024: 70%

Σύμφωνα με την αναλυτή Αντριάνα Ντουπίτα, «η κεντρική τράπεζα της χώρας θα κρατήσει τα επιτόκια απαράλλακτα μέχρι το πέρας των εθνικών εκλογών. Η αλλαγή της νομισματικής πολιτικής θεωρείται πιθανή μετά τις 10 Δεκεμβρίου όταν θα αναλάβει καθήκοντα η νέα κυβέρνηση».

Τράπεζα της Ελβετίας

Επιτόκιο: 1,75%

Εκτίμηση των αναλυτών για τα τέλη του 2023: 2%

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Τόμας Τζόρνταν, υπογράμμισε πρόσφατα πως ενδέχεται να υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις στα επιτόκια, αν και ο πληθωρισμός στη χώρα βρίσκεται μόλις στο 3,5%.

Τράπεζα της Σουηδίας

Επιτόκιο: 3%

Εκτίμηση του Bloomberg για τα τέλη του 2023: 4%

Εκτίμηση του Bloomberg για τα τέλη του 2024: 3%

Σύμφωνα με την Σελβά Μπαχάρ Μπαζίκι, «ο υψηλός δομικός πληθωρισμός της Σουηδίας και η πτώση της ισοτιμίας της κορώνας θα κρατήσουν την Riksbank σε κύκλο σύσφιξης. Αναμένουμε πως η τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης στο 4% τον Σεπτέμβριο και δε θα προχωρήσει σε χαλάρωση μέχρι το β’ εξάμηνο του 2024».

Τράπεζα της Νορβηγίας

Επιτόκιο: 3,75%

Εκτίμηση του Bloomberg για τα τέλη του 2023: 4,25%

Εκτίμηση του Bloomberg για τα τέλη του 2024: 4%

Η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 100 μονάδες βάσης φέτος και ενδέχεται να τα αυξήσει άλλες δύο φορές κατά 25 μονάδες βάσεις τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας

Επιτόκιο: 5,5%

Εκτίμηση του Bloomberg για τα τέλη του 2023: 5,25%

Εκτίμηση του Bloomberg για τα τέλη του 2024: 3,75%

Σύμφωνα με τον Τζέιμς ΜάκΙνταϊρ, «η RBNZ έχει βάλει τέλος στη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής αφού η σκληρή της αντιμετώπιση έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια επίδρασης στην πραγματική οικονομία. Οι μειώσεις των επιτοκίων ενδέχεται να ξεκινήσουν από το δ’ τρίμηνο του 2024».

Τράπεζα της Πολωνίας

Επιτόκιο: 6,75%

Εκτίμηση του Bloomberg για τα τέλη του 2023: 6,5%

Εκτίμηση του Bloomberg για τα τέλη του 2024: 5%

«Η πολωνική κεντρική τράπεζα θα κρατήσει το επιτόκιο στο 6,75% το γ’ τρίμηνο του 2023 πριν προχωρήσει σε μείωση το τελευταίο τρίμηνο του έτους», υπογράμμισε ο Αλεξάντερ Ισάκοφ.

Τράπεζα της Τσεχίας

Επιτόκιο: 7%

Εκτίμηση του Bloomberg για τα τέλη του 2023: 6,5%

Εκτίμηση του Bloomberg για τα τέλη του 2024: 4%

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Άλες Μιχλ, «ο πληθωρισμός παραμένει σε ανεπίτρεπτα υψηλά επίπεδα», υποδεικνύοντας πως τα επιτόκια ναι μεν θα μειωθούν αλλά όχι όσον ανέμεναν αρχικά οι αγορές.

Πηγή: Newmoney.gr

Αν σου άρεσε κάνε