Eurostat: Μείωση των τιμών των βιομηχανιών στην Ευρωζώνη

Eurostat: Μείωση των τιμών των βιομηχανιών στην Ευρωζώνη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 23:25 Δημιουργία 05/07/23, 14:43
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Οι τιμές των βιομηχανιών στην Ευρωζώνη μειώθηκαν τον Μάιο σε ετήσια βάση, για πρώτη φορά από το 2020, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.

Η μείωση αντανακλά κυρίως τη μείωση των τιμών ενέργειας, ενώ για τους άλλους κλάδους συνεχίσθηκαν οι αυξήσεις αλλά με επιβραδυνόμενο ρυθμό.

Στο σύνολο της Ευρωζώνης, ο γενικός δείκτης τιμών των βιομηχανιών για την εσωτερική αγορά μειώθηκε 1,5%, με την Ελλάδα να καταγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό (10,6%).

Οι τιμές της ενέργειας

Οι τιμές των βιομηχανιών ενέργειας μειώθηκαν 13,3% στην Ευρωζώνη σε ετήσια βάση και 19,4% στην Ελλάδα, γεγονός που εξηγεί σε σημαντικό βαθμό τη μεγαλύτερη μείωση του γενικού δείκτη σε σχέση με την Ευρωζώνη.

Ωστόσο, η διαφορά οφείλεται και στο ότι οι αυξήσεις των ελληνικών βιομηχανιών ήταν χαμηλότερες σε σχέση με αυτές της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα, οι τιμές των μη διαρκών καταναλωτικών προϊόντων αυξήθηκαν 7% στην Ελλάδα έναντι 9,6% στην Ευρωζώνη και αυτές των διαρκών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,8% έναντι 8,7%, αντίστοιχα.

Οι τιμές των κεφαλαιουχικών αγαθών αυξήθηκαν 1,8% στην Ελλάδα έναντι 5,6% στην Ευρωζώνη και των ενδιάμεσων αγαθών κατά 3,3%, ενώ στην Ευρωζώνη μειώθηκαν 1,5%.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι τιμές των βιομηχανιών τροφίμων στην Ελλάδα αυξήθηκαν 8% και των βιομηχανιών χαρτοποιίας κατά 7,5%, ενώ χαμηλότερες ήταν οι αυξήσεις από τις ποτοποιίες (4,2%) και τις βιομηχανίες βασικών μετάλλων (6,1%).

Αν σου άρεσε κάνε