Στην Ελλάδα ο χαμηλότερος πληθωρισμός στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ

Στην Ελλάδα ο χαμηλότερος πληθωρισμός στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 18:26 Δημιουργία 04/07/23, 18:23
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η Ελλάδα είχε τον χαμηλότερο πληθωρισμό μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε ο Οργανισμός.

Με βάση τον εθνικό δείκτη τιμών (όχι τον εναρμονισμένο της Eurostat), ο πληθωρισμός έτρεχε με ετήσιο ρυθμό 2,8% στην Ελλάδα, ενώ ήταν χαμηλότερος από 3% και στη Δανία (2,9%) και την Κόστα Ρίκα για την οποία ωστόσο δεν δίνεται το ακριβές ποσοστό.

Ο μέσος πληθωρισμός των χωρών του ΟΟΣΑ τον Μάιο ανήλθε στο 6,5%, έναντι 7,4% τον Απρίλιο, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2021.

Από την άλλη πλευρά, οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών σημειώθηκαν στην Τουρκία (39,6%) και την Ουγγαρία (21,5%).

Σε σχέση με τον Απρίλιο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε τον Μάιο σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ με εξαίρεση την Ολλανδία, τη Νορβηγία και τη Βρετανία. Η τελευταία είναι η μόνη από τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου, όπου ο πληθωρισμός αυξήθηκε.

Ο δομικός πληθωρισμός

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, συνέχισε την τάση της πολύ βραδύτερης μείωσης σε σχέση με τον γενικό πληθωρισμό, υποχωρώντας για το σύνολο του ΟΟΣΑ στο 6,9% από 7,1% τον Απρίλιο.

Οι αυξήσεις στις τιμές των υπηρεσιών μειώθηκαν σε 18 από τις 33 χώρες, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, και διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο σε 5,7% από 6% τον Απρίλιο.

Οι τιμές της ενέργειας

Οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν κατά 5,1% σε ετήσια βάση έναντι μείωσης 0,7% τον Απρίλιο. Συνολικά, μειώθηκαν σε 16 χώρες, αλλά ήταν αυξημένες πάνω από 10% στην Ιταλία, τη Λετονία, την Τσεχία, την Κολομβία και την Ουγγαρία.

Ο πληθωρισμός των τροφίμων

Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα συνέχισε να μειώνεται, αλλά να παραμένει σε διψήφια επίπεδα, υποχωρώντας στο 11% από 12,1% τον Απρίλιο. Επιβράδυνση του πληθωρισμού σημειώθηκε σε 34 χώρες του ΟΟΣΑ.

Με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη της Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είχε μειωθεί στο 6,1% τον Μάιο από 7% τον Απρίλιο, ενώ τον Ιούνιο υποχώρησε περαιτέρω στο 5,5%, με τις διαφορές μεταξύ των χωρών της να είναι πολύ μεγάλες.

Αν σου άρεσε κάνε