Η Goldman Sachs προβλέπει μεγαλύτερη πτώση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Η Goldman Sachs προβλέπει μεγαλύτερη πτώση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:50 Δημιουργία 04/07/23, 14:47
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Πτώση του πληθωρισμού μεγαλύτερη από την εκτιμώμενη προβλέπουν οι αναλυτές της Goldman Sachs, γεγονός που, αν επιβεβαιωθεί, θα διευκολύνει το συμβούλιο της Federal Reserve να υιοθετήσει πιο μετριοπαθή βήματα στο μέτωπο των επιτοκίων.

Συγκεκριμένα, ο οικονομολόγος της τράπεζας Σπένσερ Χιλ υποστήριξε ότι χάρη στην κάμψη του δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, ο δομικός πληθωρισμός θα διαμορφωθεί σε πιο χαμηλά επίπεδα μέχρι τα τέλη της χρονιάς, στο 3,5%, ήτοι κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα.

Ο Χιλ απέδωσε την αναθεώρηση αυτή σε μια σειρά από λόγους, μεταξύ των οποίων η κάμψη κατά 9% στις τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, η πτώση των μισθωμάτων και η ολοένα καλύτερη ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας.

Όπως σχολίασε δε, σε σημείωμα του, αν ο πληθωρισμός πέσει τόσο πολύ, τότε θα μειωθούν σημαντικά οι πιθανότητες συνεχόμενων νέων αυξήσεων στα αμερικανικά επιτόκια κατά τις συνεδριάσεις της Fed, τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο.

Θυμίζουμε πως η Τράπεζα, στη συνεδρίαση του Ιουνίου, προχώρησε σε παύση του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων, αλλά μόνο προσωρινά, θέλοντας να δώσει περισσότερο χρόνο στην μέχρι τώρα περιοριστική πολιτική να αποδώσει καρπούς. Παράλληλα δε, έστειλε σήμα για δύο ακόμη μετριοπαθείς αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Ο Τζερόμ Πάουελ σε δηλώσεις του προ ημερών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι αυξήσεις αυτές να είναι συνεχόμενες, προκειμένου να έχουν ισχυρότερο αντίκτυπο στον πληθωρισμό.

Αν σου άρεσε κάνε