Νάγκελ: Επιτόκια και μείωση ισολογισμού τα δύο «πρέπει» για την ΕΚΤ

Νάγκελ: Επιτόκια και μείωση ισολογισμού τα δύο «πρέπει» για την ΕΚΤ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 16:58 Δημιουργία 03/07/23, 16:51
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ακόμη δρόμο να διανύσει με τις αυξήσεις επιτοκίων κα θα πρέπει επίσης να μειώσει τον ισολογισμό της τα επόμενα χρόνια, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιόαχιμ Νάγκελ.

«Αυτό που βλέπω είναι ότι έχουμε ακόμη δρόμο», είπε ο κ. Γιόαχιμ Νάγκελ μιλώντας σε χρηματοπιστωτική εκδήλωση, προσθέτοντας ότι υποστηρίζει «πως ο ισολογισμός του Ευρωσυστήματος πρέπει να μειωθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια» μετά από χρόνια μεγάλης αύξησής του με μαζικές αγορές ομολόγων και τραπεζικών δανείων.

Το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ αυξήθηκε στο 3,5% τον Ιούνιο και μία σειρά από μεγάλες τράπεζες, όπως η Morgan Stanley και η Goldman Sachs, προβλέπουν τώρα ότι θα φτάσει στο 4%.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, επανέλαβε κατά την ομιλία που έκανε στο συνέδριο ότι, εκτός απροόπτου, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο και ότι «είναι απίθανο στο εγγύς μέλλον η κεντρική τράπεζα να είναι σε θέση να δηλώσει με βεβαιότητα ότι τα επιτόκια έχουν κορυφωθεί», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεχισθούν οι αυξήσεις των επιτοκίων.

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, δήλωσε ότι η αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο έχει κλειδώσει, ενώ μία περαιτέρω αύξηση τον Σεπτέμβριο είναι αβέβαιη και θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία που θα υπάρχουν στο επόμενο διάστημα.

Μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 15 Ιουλίου, όταν το επιτόκιο καταθέσεων αυξήθηκε 25 μ.β., η Λαγκάρντ είπε ότι οι αυξήσεις επιτοκίων δεν έχουν τελειώσει και ότι υπάρχει ακόμη έδαφος που πρέπει να καλυφθεί.

Αν σου άρεσε κάνε