Στο 4% ανεβάζει η Morgan Stanley το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ

Στο 4% ανεβάζει η Morgan Stanley το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 21:46 Δημιουργία 03/07/23, 14:20
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Προς τα πάνω αναθεώρησε η Morgan Stanley την πρόβλεψή της για το τελικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), εκτιμώντας, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, ότι θα φτάσει στο 4%.

H αμερικανική τράπεζα προέβλεπε σε προηγούμενη έκθεσή της ότι το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ θα κορυφωνόταν στο 3,75% με μία νέα αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούνιο.

Ωστόσο, τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat την Παρασκευή έδειξαν μία οριακή μόνο μείωση του δομικού πληθωρισμού, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των νωπών τροφίμων. Ο δείκτης αυτός υποχώρησε στο 6,8% από 6,9% τον Μάιο, ενώ αν ληφθεί υπόψη ο δομικός πληθωρισμός με ευρύτερη έννοια – που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και όλων των τροφίμων (και των μεταποιημένων) – σημειώθηκε μικτή αύξηση στο 5,4% από 5,3%.

«Μετά την αναπροσαρμογή των προβλέψεων μας για τον πληθωρισμό με τα στοιχεία του Ιουνίου και λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες δηλώσεις στελεχών της ΕΚΤ στο συνέδριο που διοργάνωσε στη Σίντρα, αλλάζουμε την εκτίμησή μας και πλέον βλέπουμε στο 4% το τελικό επιτόκιο», ανέφερε η Morgan Stanley.

Οι δηλώσεις Λαγκάρντ

Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, επανέλαβε κατά την ομιλία που έκανε στο συνέδριο ότι, εκτός απροόπτου, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο και ότι «είναι απίθανο στο εγγύς μέλλον η κεντρική τράπεζα να είναι σε θέση να δηλώσει με βεβαιότητα ότι τα επιτόκια έχουν κορυφωθεί», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεχισθούν οι αυξήσεις των επιτοκίων.

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, δήλωσε ότι η αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο έχει κλειδώσει, ενώ μία περαιτέρω αύξηση τον Σεπτέμβριο είναι αβέβαιη και θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία που θα υπάρχουν στο επόμενο διάστημα.

Μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 15 Ιουλίου, όταν το επιτόκιο καταθέσεων αυξήθηκε 25 μ.β. στο 3,5%, η Λαγκάρντ είπε ότι οι αυξήσεις επιτοκίων δεν έχουν τελειώσει και ότι υπάρχει ακόμη έδαφος που πρέπει να καλυφθεί.

Και άλλες μεγάλες τράπεζες, όπως η Goldman και η JPMorgan, έχουν αναπροσαρμόσει επίσης στο 4% τις προβλέψεις τους για το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ, ενώ ανάλογη είναι και η πρόβλεψη της αγοράς χρήματος.

Αν σου άρεσε κάνε