Μειώθηκε στο 2,7% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα - Αυξάνεται η ακρίβεια στα τρόφιμα

Μειώθηκε στο 2,7% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα - Αυξάνεται η ακρίβεια στα τρόφιμα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:48 Δημιουργία 30/06/23, 12:43
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στο 2,7% μειώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο σε ετήσια βάση από 4,1% τον Μάιο, σύμφωνα με τον εναρμονισμένο δείκτη της Eurostat. Ταυτόχρονα, στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 5,5% από 6,1%.

Η Ελλάδα έχει τον τέταρτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, μαζί με την Κύπρο, μετά το Λουξεμβούργο (1%) και το Βέλγιο και την Ισπανία (1,6% και οι δύο).

Ο πληθωρισμός μειώνεται σταθερά από πέρυσι τον Οκτώβριο, μετά το υψηλό επίπεδο 12,1% που είχε καταγράψει τον Σεπτέμβριο, λόγω της μείωσης των τιμών της ενέργειας.

Ωστόσο, οι τιμές των τροφίμων και μίας σειράς άλλων προϊόντων και υπηρεσιών συνεχίζουν να καταγράφουν μεγάλες αυξήσεις. Ειδικότερα ο κλαδικός δείκτης διαμορφώθηκε στο 10,4% από 9,8% τον Μάιο προκαλώντας ανησυχία για την πορεία των τιμών των τροφίμων.

Η κατάσταση στην Ευρωζώνη

Στην Ευρωζώνη, τις μεγαλύτερες αυξήσεις σημείωσαν τον Ιούνιο οι τιμές των τροφίμων, αλκοόλ και καπνού (11,7% έναντι 12,5% τον Μάιο), ενώ ακολούθησαν οι αυξήσεις στις τιμές των μη ενεργειακών προϊόντων (5,5% έναντι 5,8%), των υπηρεσιών (5,4% έναντι 5%). Οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν 5,6%, περισσότερο απ' ότι είχαν μειωθεί τον Μάιο (1,8%).

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων, αλκοόλ, καπνού και της ενέργειας αυξήθηκε στο 5,4% από 5,3% τον Μάιο.

Αν σου άρεσε κάνε