Νέο σοκ από τον Πάουελ: «Πολλαπλές αυξήσεις επιτοκίων...»

Νέο σοκ από τον Πάουελ: «Πολλαπλές αυξήσεις επιτοκίων...»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 19:16 Δημιουργία 28/06/23, 19:10
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στη σκληρή γραμμή για την καταπολέμηση του πληθωρισμού επέμεινε ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ κάνοντας λόγο ακόμη και για πολλαπλές αυξήσεις των επιτοκίων στο πλαίσιο της υιοθέτησης ενός επιθετικού ρυθμού σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

Με τον τρόπο αυτό ο πρόεδρος της Federal Reserve, στην τοποθέτηση του κατά το οικονομικού φόρουμ της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας, έδειξε να συμμερίζεται απόλυτα την άποψη που έχουν υιοθετήσει στο φόρουμ κι άλλοι τραπεζίτες, μεταξύ τους και η Κριστίν Λαγκάρντ στη χθεσινή της ομιλία.

«Πιστεύουμε πως έρχεται περισσότερη περιοριστική πολιτική» ξεκαθάρισε ο κ. Τζερόμ Πάουελ, εξηγώντας πως κομβικός παράγοντας είναι «η πολύ ισχυρή αγορά εργασίας».

Ο πρόεδρος της Fed συμμετείχε στο κορυφαίο πάνελ του φόρουμ, κατά την τελευταία ημέρα της διοργάνωσης, μαζί με την επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρόεδρο της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι και τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας Καζούο Ουέντα.

«Δυστυχώς θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να πέσει ο πληθωρισμός. Ο πληθωρισμός αποδείχτηκε πολύ πιο επίμονος από ότι περιμέναμε. Φυσικά, όταν έρθει η μέρα αυτή που ο δείκτης θα υποχωρήσει, θα είναι πολύ καλό. Όμως, δεν το περιμένουμε γρήγορα» παραδέχτηκε.

Το σχόλιο του προέδρου της Fed δεν είχε σημαντικές αποκλίσεις από τα όσα δήλωσε συνολικά το συμβούλιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, κατά τη συνεδρίαση του Ιουνίου, όταν υπογράμμισε ότι η παύση που αποφάσισε θα είναι μόνο προσωρινή και «έδειξε» καθαρά πως θα ακολουθήσει περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Υποθέτοντας ότι το συμβούλιο θα θελήσει να κινηθεί προσεκτικά οι αγορές μετέφρασαν την εκτίμηση αυτή ως δύο ακόμη μετριοπαθείς αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης.

Αυτό που άλλαξε στη σημερινή τοποθέτηση του κ. Πάουελ ήταν πως, για πρώτη φορά, υποστήριξε πως είναι πιθανόν οι αυξήσεις αυτές να είναι συνεχόμενες και όχι σταδιακές μέχρι τα τέλη της χρονιάς. Κάτι που ενδεχομένως να αφήσει περιθώρια για περαιτέρω παρεμβάσεις, αν αυτό κριθεί απαραίτητο από τα στοιχεία.

«Δεν θα αφαιρούσα από το τραπέζι το ενδεχόμενο παρεμβάσεων σε συνεχόμενες συνεδριάσεις» τόνισε χαρακτηριστικά, στο πάνελ που συμμετείχε στο φόρουμ της Σίντρα. Αν και σε κάθε περίπτωση, όπως επανέλαβε, όλα θα εξαρτηθούν από τη ροή των οικονομικών στοιχείων.

Σημειωτέον δε, πως ο ίδιος έκανε λόγο για «πολλαπλές αυξήσεις», προκαλώντας εύλογα προβληματισμό στους αναλυτές και βέβαια στην ίδια τη Wall Street, η αρνητική αντίδραση της οποίας μέσω του Dow Jones ήταν άμεση!

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, δεδομένης της πίεσης που δέχεται ήδη η αμερικανική οικονομία από την περιοριστική πολιτική της Fed, περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων θα την ωθήσουν κοντά στα επίπεδα ύφεσης. Το σενάριο αυτό δεν ήταν κάτι που αρνήθηκε ούτε ο ίδιος ο Τζερόμ Πάουελ.

«Υπάρχει σημαντική πιθανότητα αρνητικής πορείας της οικονομίας» παραδέχτηκε, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά πως το σενάριο αυτό δεν είναι μεν το πιο πιθανό, αλλά σίγουρα είναι ένα ενδεχόμενο που είναι πιθανό. Όμως, αυτό δεν φαίνεται πως θα επηρεάσει το συμβούλιο που θέτει ως πρώτη προτεραιότητα τη σταθερότητα των τιμών, κρίνοντας πως η ζημιά που προκαλεί ο πολύ υψηλός πληθωρισμός στην οικονομία και την κοινωνία είναι πιο σημαντική.

Δεν είναι τυχαίο και πως η αναπληρώτρια διευθύντρια του ΔΝΤ, Γκιτά Γκοπίνατ, στην ομιλία της στη Σίντρα τη Δευτέρα επεσήμανε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να διατηρήσουν την νομισματική περιοριστική πολιτική, ανεξαρτήτως της πίεσης που ασκεί στις οικονομίες προκειμένου να περιορίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις.

Το ίδιο μήνυμα υιοθέτησαν τόσο ο Άντριου Μπέιλι της BoE, όπως και όλα τα στελέχη της ΕΚΤ που βρέθηκαν και μίλησαν στο φόρουμ από τη Δευτέρα, μεταξύ τους η Κριστίν Λαγκάρντ, ο Λουίς ντε Γκίντος και ο Φίλιπ Λέιν. Μάλιστα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας ξεκαθάρισε, σε σημερινή ομιλία του, πως τα ευρωπαϊκά επιτόκια θα πρέπει να μείνουν ψηλά για τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια!

Με πληροφορίες από Newmoney.gr

Αν σου άρεσε κάνε