Γιατί οι ευρωπαϊκές εταιρείες προσπαθούν να απαγκιστρωθούν από την Κίνα

Γιατί οι ευρωπαϊκές εταιρείες προσπαθούν να απαγκιστρωθούν από την Κίνα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 21:58 Δημιουργία 27/06/23, 21:53
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Όλο και μεγαλύτερο ποσοστό ευρωπαϊκών εταιρειών υποστηρίζουν πως η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κίνα δυσκολεύει ολοένα και περισσότερο. Πολλές εξ αυτών, μάλιστα, έχουν θέσει επί τάπητος σχέδια για την απαγκίστρωσή τους από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Το 64% των ερωτηθέντων πρόσφατης έρευνας του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζουν πως τα πράγματα στην ασιατική χώρα δυσκολεύουν όλο και περισσότερο.

«Η επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος η οποία έχει λάβει χώρα τα τελευταία τρία χρόνια είναι σημαντική και δεν μπορεί να αναστραφεί άμεσα», τόνισε η έρευνα, προσθέτοντας πως «ως αποτέλεσμα της μεταβλητότητας της κατάστασης αυτής, οι επενδύσεις των ευρωπαϊκών εταιρειών και η επιχειρηματική τους στρατηγική φαίνεται πως πρέπει να αλλάξουν».

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες αντιμετωπίζουν μία «τέλεια καταιγίδα» προβλημάτων στην Κίνα. Η ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας μετά από την άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό παραμένει περιορισμένη, κάτι το οποίο περιορίζει την αναπτυξιακή της προοπτική. Η επιβράδυνση αυτή αποτελεί, σύμφωνα με την έρευνα, τον κύριο λόγο της αρνητικής στάσης των ερωτηθέντων.

Παράλληλα, οι γεωπολιτικές σχέσεις με τη Δύση συνεχίζουν και παραμένουν τεταμένες, κάνοντας πολλές από τις εταιρείες αυτές να παρακολουθήσουν από κοντά οποιαδήποτε εμπάργκο και όποιες κυρώσεις ενδέχεται να επηρεάσουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Επιπροσθέτως, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να προχωρήσει σε πρόταση νέων μέτρων για την προστασία των στρατηγικής σημασίας τεχνολογικών προϊόντων της, ιδιαίτερα προς την Κίνα.

Όσον αφορά τις γεωπολιτικές εντάσεις, οι ερευνητές τόνισαν πως «οι ευρωπαϊκές εταιρείες αντιμετωπίζουν αυξημένη πολιτική πίεση τόσο από τους Κινέζους, όσο και τους Ευρωπαίους και άλλους μετόχους, οι οποίοι ασκούν πιέσεις στις επιχειρήσεις από όλες τις πλευρές, τη στιγμή που οι επιλογές των καταναλωτών έχουν ολοένα και πιο πολιτική χροιά».

Η περιορισμένη εμπιστοσύνη των ξένων εταιρειών οι οποίες δραστηριοποιούνται στην κινεζική αγορά φαίνεται πως επηρεάζει και τις επενδύσεις τους. Οι ξένες επενδύσεις προς την Κίνα έχουν καταγράψει μείωση τους τελευταίους μήνες.

Περίπου το 11% των ερωτηθέντων υποστήριξαν πως έχουν ήδη αλλάξει επενδυτική κατεύθυνση, κάτι το οποίο αποτελεί το ίδιο ποσοστό με πέρυσι κατά τη διάρκεια της στρατηγικής «zero-Covid» του Πεκίνου. Το ποσοστό των ερωτηθέντων οι οποίοι θεωρούν την Κίνα ως τον ιδανικότερο επενδυτικό προορισμό μειώθηκε σε ιστορικό χαμηλό του 55%.

Υπάρχουν, όμως, ορισμένες ελπίδες για βελτίωση της κατάστασης αυτής. Σύμφωνα με την έρευνα, το 63% των ερωτηθέντων υποστήριξαν πως θα μελετούσαν την αύξηση των επενδύσεών τους στην Κίνα εάν υπήρχε άρση των περιορισμών και εμποδίων στο διεθνές εμπόριο.

«Υπάρχει μία ιδανική ευκαιρία για την κινεζική κυβέρνηση η οποία θα μπορούσε να επιδείξει την φιλο-επιχειρηματική της στάση και τις υποσχέσεις που έχει δώσει, προσελκύοντας πολλές ξένες επενδύσεις», τόνισαν οι ερευνητές.

Η στάση των ΗΠΑ

Η αισιοδοξία στην αμερικανική επιχειρηματική κοινότητα έχει βελτιωθεί, ιδιαίτερα δεδομένης της πρόσφατης επίσκεψης του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, στην Κίνα, όπου συναντήθηκε με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Η συνάντηση αυτή «αποτελεί ένδειξη για τη διεθνή κοινότητα πως οι αμερικανικές επιχειρήσεις είναι ευπρόσδεκτες στην Κίνα», τόνισε ο πρόεδρος του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Κίνα, Μάικλ Χαρτ, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Bloomberg.

Παρ’ όλα αυτά, ο Χαρτ παραδέχτηκε πως οι αμερικανικές εταιρείες, όπως ακριβώς και οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές, έχουν αναγκαστεί να επανεκτιμήσουν τη δραστηριότητά τους στην κινεζική αγορά τα τελευταία χρόνια.

«Πολλές εταιρείες μπορεί να υποστηρίζουν πως μελετούν απαγκίστρωση από την Κίνα, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό τους υποστηρίζουν πως θα παραμείνουν στην Κίνα», συμπλήρωσε ο Χαρτ.

Αν σου άρεσε κάνε