Σκρέκας: «Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε το καλάθι του νοικοκυριού»

Σκρέκας: «Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε το καλάθι του νοικοκυριού»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 18:54 Δημιουργία 27/06/23, 18:47
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο να συνεχιστεί το «καλάθι του νοικοκυριού» ο νέος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Κώστας Σκρέκας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την ανάληψη των καθηκόντων του παραπέμποντας στις προτεραιότητες που θα τεθούν αύριο στο υπουργικό συμβούλιο.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί έρχομαι σε γνώριμα λημέρια», σημείωσε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Κώστας Σκρέκας ο οποίος είχε ξανά τη θέση του υπουργού Ανάπτυξης κατά τους τελευταίους τρεις μήνες της κυβέρνησης Σαμαρά.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα «άμεση προτεραιότητα είναι η καταπολέμηση της ακρίβειας και του πληθωρισμού. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Το "καλάθι του νοικοκυριού" είναι ένα χρήσιμο εργαλείο τιθάσευσης του πληθωρισμού και σκοπεύουμε να το συνεχίσουμε».

Σημειωτέον πως τόσο το μέτρο του καλαθιού του νοικοκυριού όσο και το μέτρο για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους παύουν στις 30 του μήνα και θα χρειαστεί νέα νομοθετική διάταξη στην περίπτωση συνέχισης τους. Κάτι που σημαίνει ότι θα γίνει σε δεύτερο χρόνο και μετά το πέρας, αν και αργότερα στελέχη του υπουργείου εξηγούσαν ότι θα μπορούσε, εφόσον αποφασιστεί, να υπάρξει διάταξη με αναδρομική ισχύ.

Ο δεύτερος σημαντικός πυλώνας βέβαια είναι οι επενδύσεις και η ανάπτυξη της χώρας. «Οι προκλήσεις είναι μεγάλες, πάντα υπάρχουν θέματα προς επίλυση», πρόσθεσε. Και συνέχισε: «Η χώρα βρίσκεται εδώ και 4 χρόνια σε ανάπτυξη. Στο α’ εξάμηνο της χρονιάς η ανάπτυξη είναι μεγαλύτερη απ’ τη μέση ανάπτυξη της Ευρωζωνης. Αυτό όμως δεν πρέπει να είναι κάτι που θα συμβαίνει για 2-3 χρόνια, πρέπει να παγιωθεί. Οπότε πρέπει να μεγενθύνεται η οικονομία με μεγαλύτερους ρυθμούς για να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μ.ο.».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε σπουδαία δουλειά στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού, τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση της Έρευνας και Τεχνολογίας. Ο,τι παραλαμβάνουμε όμως πρέπει να τα προχωρήσουμε και να τα επιταχύνουμε».

Όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας «βασική προτεραιότητα είναι και θα παραμείνει η διευκόλυνση του επιχειρείν στη χώρα ώστε ξένοι και Έλληνες επενδυτές να επενδύσουν στη χώρα. Κι αυτό σημαίνει περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας και διευκολύνσεις σε κάθε επίπεδο».

Επίσης, όπως τόνισε βασική προτεραιότητα αποτελεί και η ώθηση της τεχνολογίας, της έρευνας και της ανάπτυξης, ειδικά καθώς η περίοδος είναι ευνοϊκή λόγω των κεφαλαίων απ’ το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.

«Και φυσικά θα μας απασχολήσουν το εμπόριο και η Βιομηχανία», τόνισε ο νέος υπουργός. «Η Ελλάδα έχει Βιομηχανία. Και έχει ιστορία στη Βιομηχανία. Πρέπει λοιπόν να τη βοηθήσουμε να μεγαλουργήσει. Η συμμετοχή της σήμερα στο ΑΕΠ είναι στο 10%. Αυτό πρέπει να το αυξήσουμε. Πρέπει να έχουμε βιώσιμη παραγωγή στην Ελλάδα», υπογράμμισε.

Οι αρμοδιότητες που φεύγουν

Σημειωτέον πως στην αρμοδιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων παραμένει η ευθύνη του αναπτυξιακού νόμου και οι στρατηγικές επενδύσεις ενώ για ΣΔΙΤ και ΕΣΠΑ μεταφέρεται στο υπουργείο Οικονομικών, κάτω απ’ την ευθύνη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Νίκου Παπαθανάση.

Απ’ την πλευρά της, κατά τη σημερινή εκδήλωση, η νέα υφυπουργός Ανάπτυξης Αννα Μάνη Παπαδημητρίου μίλησε για μία μεγάλη πρόκληση. «Καλούμαστε να συνεχίσουμε ένα σπουδαίο έργο που έγινε τα προηγούμενα χρονια. Η χώρα μας έχει κάνει άλματα στο χώρο των επενδύσεων. Είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε σκληρά γι αυτό. Η αποστολή μας άπτεται και της καθημερινότητας. είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας που θα έρθει απ’ την ανάπτυξη και την πρόοδο», κατέληξε.

Τέλος ο νέος υφυπουργός Ανάπτυξης Μάξιμος Σεμετάκης υπογράμμισε τη μεγάλη πρόκληση που συνοδεύει το υπουργείο και συνδέεται με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης για αύξηση μισθών και εισοδημάτων. «Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί εάν δεν υπάρξει αύξηση του πλούτου της χώρας. Εκεί λοιπόν θα είμαστε. Θα δουλέψουμε για την παραγωγή πλούτου στη χώρα», τόνισε.

Πηγή: Newmoney.gr

Αν σου άρεσε κάνε