DBRS: Άνοιξε για την Ελλάδα ο δρόμος της επενδυτικής βαθμίδας

DBRS: Άνοιξε για την Ελλάδα ο δρόμος της επενδυτικής βαθμίδας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 22:18 Δημιουργία 26/06/23, 22:11
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ομαλή συνέχεια πολιτικής -οικονομικής και όχι μόνο- καθώς επίσης και μια περίοδο σταθερότητας διασφαλίζει το εκλογικό αποτέλεσμα της κάλπης της Κυριακής στη χώρα μας, σύμφωνα με το σχόλιο του οίκου DBRS Morningstar.

Κατά το διεθνή οίκο, η εκκωφαντική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας θα επιτρέψει στη νέα κυβέρνηση να εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και να προσελκύσει ακόμα περισσότερες επενδύσεις.

Η διασφάλιση άνετης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας θα προσφέρει νομοθετική ευελιξία σε ένα διάστημα που η Ελλάδα εστιάζει στη διαχείριση των κονδυλίων της ΕΕ για να ενισχύσει τις προοπτικές της οικονομίας.

Εξάλλου, οι μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη και στο σύστημα Υγείας μειώνουν την κοινωνική ανισότητα και θέτουν τις βάσεις για νέες πολιτικές για τη διαχείριση ζητημάτων, όπως η γήρανση του πληθυσμού. Μάλιστα, ο οίκος σχολιάζει πως για το σκοπό αυτό δημιουργήθηκε και ένα νέο υπουργείο, το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, αφιερωμένο στην αντιμετώπιση του δημογραφικού που φαίνεται να είναι ψηλά στην νέα κυβερνητική ατζέντα.

Η DBRS κάνει επίσης μια ανασκόπηση του εκλογικού αποτελέσματος, με τα αναλυτικά νούμερα της κάλπης και τη διανομή των εδρών με βάση το εκλογικό σύστημα, εξηγώντας πως η Νέα Δημοκρατία διατηρεί το ισχυρό της προβάδισμα και απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, κάτι που διασφαλίζει ομαλή συνέχεια και διευκόλυνση της δρομολόγησης μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων.

Στο σημείο αυτό γίνεται και μια έμμεση αναφορά στο κρίσιμο θέμα της επενδυτικής βαθμίδας, με τον οίκο να επισημαίνει πως μεταρρυθμίσεις και αναπτυξιακές επενδύσεις, μέσα σε ένα πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας, θα μπορούσαν να βελτιώσουν την πιστοληπτική βαθμίδα και αξιολόγηση της Ελλάδας.

«Το εκλογικό αποτέλεσμα της Ελλάδας διασφαλίζει συνέχεια. Η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αναπτυξιακών επενδύσεων, μέσα σε ένα πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας, θα συνεχίσει να βελτιώνει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας» ανέφερε χαρακτηριστικά η συνδιευθύντρια του τμήματος Global Sovereign Ratings της DBRS, Νικόλα Τζέιμς.

Πάντως, ο σχολιασμός του αποτελέσματος των ελληνικών εκλογών αναφέρεται και στην πολυδιάσπαση της Βουλής με την είσοδο οκτώ κομμάτων στη νέα βουλή και την αξιοσημείωτη αυξημένη παρουσία ακροδεξιών κομμάτων.

Αν σου άρεσε κάνε