Η Fed σφίγγει τον κλοιό σε τράπεζες με assets άνω των 100 δισ. δολαρίων

Η Fed σφίγγει τον κλοιό σε τράπεζες με assets άνω των 100 δισ. δολαρίων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 16:29 Δημιουργία 22/06/23, 20:35
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Με την κατάθεσή του στην επιτροπή τραπεζικών υποθέσεων της Γερουσίας ολοκλήρωσε τη διήμερη παρουσία του στο Καπιτώλιο ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά το μήνυμα πως ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων δεν έχει κλείσει.

Ο κ. Τζερόμ Πάουελ προανήγγειλε επίσης πιο αυστηρούς κεφαλαιουχικούς κανόνες για τις τράπεζες με assets άνω των 100 δισ. δολαρίων για να αποφευχθεί η επανάληψη της κρίσης του Μαρτίου.

Στην κατάθεση του την Τετάρτη, ενώπιον της επιτροπής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο πρόεδρος της Fed ξεκαθάρισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και τα υπόλοιπα μέλη της FOMC θεωρούν ότι ο πόλεμος κατά του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει, με αποτέλεσμα η κεντρική τράπεζα να έχει κι άλλο δρόμο να καλύψει προκειμένου να πετύχει την επιθυμητή σταθεροποίηση των τιμών. Υπό την έννοια αυτή η παύση της περασμένης εβδομάδας, μετά από δέκα συνολικά αυξήσεις των επιτοκίων, θα είναι μόνο προσωρινή.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και σήμερα ενώπιον της επιτροπής της Γερουσίας, όπου πιέστηκε από τα μέλη πάνω στο ίδιο πλαίσιο. Οι μεν Ρεπουμπλικάνοι υπέρμαχοι της δημοσιονομικής ορθότητας ζήτησαν εξηγήσεις για την προσωρινή παύση που αποφασίστηκε από τη Fed, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει υπερβολικά ψηλά, αντιθέτως τα πιο προοδευτικά μέλη επεσήμαναν πως η παράταση της περιοριστικής πολιτικής απειλεί την οικονομία και την ανάπτυξη.

Ο κ. Πάουελ εξήγησε ότι με δεδομένες τις μέχρι τώρα αυξήσεις και τα δεδομένα του πληθωρισμού, είναι λογικό ο ανοδικός κύκλος να συνεχιστεί, αν και σε πιο μετριοπαθή ρυθμό. Επανέλαβε δε, πως υπάρχει «ισχυρή πλειοψηφία» στους κόλπους του συμβουλίου για δύο ακόμη αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Μάλιστα, σε ερώτηση που δέχτηκε από την Γερουσιαστή Τίνα Σμιθ για την αντίδραση της αγοράς εργασίας στην πορεία του πληθωρισμού και τις κινήσεις της Fed, ο κ. Πάουελ υποστήριξε πως είναι εφικτό ο πληθωρισμός να υποχωρήσει χωρίς να προκληθεί άλμα της ανεργίας. Σε κάθε περίπτωση επανέλαβε ότι η αποθέρμανση της αγοράς εργασίας είναι ζητούμενο για την κεντρική τράπεζα, καθώς οι ισχυρές αντιστάσεις που έχει επιδείξει μέχρι τώρα απέναντι στις συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων παραμένει τεράστια έκπληξη για αναλυτές και τραπεζίτες.

Θυμίζουμε πως η Fed στις τελευταίες εκτιμήσεις της προέβλεψε μικρή άνοδο της ανεργίας από το χαμηλό 3,7% φέτος στο 4,5% μέχρι τα τέλη του 2024.

Διορθωτικές κινήσεις στο τραπεζικό εποπτικό πλαίσιο

Παράλληλα, δεδομένης της έμφασης που δίνει η εν λόγω επιτροπή της Γερουσίας στην κατάσταση του τραπεζικού συστήματος η συζήτηση στράφηκε σε μεγάλο βαθμό στην κρίση του Μαρτίου μετά την κατάρρευση της SBN και τις διορθωτικές κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν σε εποπτικό επίπεδο.

Τα συντηρητικά μέλη εστίασαν τις ερωτήσεις τους στις αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο των τραπεζών, αλλά και στο κατά πόσο οι μικρομεσαίες τράπεζες θα πρέπει να βρεθούν ενώπιον αλλαγών κυρίως αναφορικά με τα απαιτούμενα κεφαλαιουχικά τους επίπεδα.

Ο κ. Πάουελ επεσήμανε ότι οι αλλαγές στους θεσμικούς κανόνες βρίσκονται ακόμη υπό συζήτηση, όμως διαβεβαίωσε τους νομοθέτες ότι έρχεται πιο αυστηρό πλαίσιο και κεφαλαιουχικοί κανόνες κυρίως για τις τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία άνω των 100 δισ. δολαρίων, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η θωράκιση του συστήματος από τυχόν νέες χρεοκοπίες μικρομεσαίων τραπεζών.

Στο ερώτημα αν οι μεγάλες τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες με αναγκαστική αύξηση των κεφαλαιουχικών απαιτήσεων σε ποσοστό έως και 20%, απάντησε ότι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη.

Σε κάθε περίπτωση υποστήριξε ότι οι αρμόδιες αρχές είναι αποφασισμένες να μάθουν από τα λάθη που έγιναν με αφορμή την υπόθεση της Silicon Valley Bank, που κατέρρευσε το Μάρτιο και να διορθώσουν τα κενά που διαπιστώθηκαν στο σύστημα.

«Δεσμευόμαστε και δεσμεύομαι κι εγώ προσωπικά πως θα μάθουμε τα σωστά μαθήματα από όσα συνέβησαν με την περίπτωση της Sillicon Valley Bank» τόνισε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως αυτό που είναι απολύτως σαφές είναι «η ανάγκη να ενδυναμώσουμε τόσο την επόπτευση όσο και τους θεσμικούς κανόνες των τραπεζών του μεγέθους αυτού».

Μάλιστα, ο κ. Πάουελ ανακοίνωσε ότι η κεντρική τράπεζα συνεργάζεται με τις μικρομεσαίες και μικρές τράπεζες που έχουν μεγάλη συγκέντρωση σε δάνεια που αφορούν εμπορικά ακίνητα, δεδομένου πως η αύξηση των επιτοκίων και η κάθετη πτώση στην αξία των εμπορικών κυρίως ακινήτων έχει αρχίσει να συνιστά σημείο κινδύνου για τις τράπεζες με σημαντική έκθεση στον κλάδο.

Αν σου άρεσε κάνε