ΕΚΤ και Fed ετοιμάζονται να στραγγίσουν από τις τράπεζες το 90% της ρευστότητας

ΕΚΤ και Fed ετοιμάζονται να στραγγίσουν από τις τράπεζες το 90% της ρευστότητας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 17:38 Δημιουργία 22/06/23, 17:35
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Fed είναι πιθανό να στραγγίσουν από τις τράπεζες έως και το 90% της ρευστότητας που τους χορήγησε την τελευταία δεκαετία, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός και τα επιτόκια την καθιστούν περιττή, σύμφωνα με ανάλυση οικονομολόγου της Fed.

Οι δύο μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου έχουν προχωρήσει σε επιθετική αύξηση των επιτοκίων για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό καθώς και στη σταδιακή μείωση μέρους του χαρτοφυλακίου ομολόγων τους, τα οποία πλημμύρισαν τις τράπεζες με ρευστότητα όταν ο πληθωρισμός ήταν πολύ χαμηλός και το κόστος δανεισμού μηδενικό.

Το έγγραφο της Fed, το οποίο θα παρουσιαστεί στο συνέδριο της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα στην Πορτογαλία, ασχολείται με το ζήτημα για το ύψος της ρευστότητας που πρέπει να υπάρχει στις τράπεζες, ώστε να ικανοποιούν αυτές τη ζήτηση για μετρητά τώρα που δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για νομισματική στήριξη.

Σύμφωνα με την οικονομολόγο της Fed, Ανέτ Βίσινγκ Γιόργκενσεν, η Fed θα μπορούσε να μειώσει τη ρευστότητα από 6 τρις. δολάρια σήμερα σε 600 δις. δολάρια έως 3,3 τρις. δολάρια, ανάλογα με το αν η κεντρική τράπεζα θα λάμβανε ως ενέχυρο αμερικανικά κρατικά ομόλογα ή λιγότερο καλυμμένα assets.

Αντίστοιχα, η ΕΚΤ θα μπορούσε να συρρικνώσει τη δική της ρευστότητα από το σημερινό επίπεδο των 4,1 τρις. ευρώ σε 521 δισ. ευρώ, εφόσον θα δέχεται μόνο γερμανικά κρατικά ομόλογα, ή σε 1,4 τρις. δολάρια αν δέχεται και άλλα assets.

Κανένα από τα δύο αυτά σενάρια δεν είναι, ωστόσο, εύλογο βραχυπρόθεσμα καθώς τόσο η Fed όσο και η ΕΚΤ διαθέτουν ένα μείγμα κρατικών ομολόγων και άλλες μορφές ομολόγων στους ισολογισμούς τους.

Αν σου άρεσε κάνε