Νέα αύξηση επιτοκίου από την Τράπεζα της Αγγλίας

Νέα αύξηση επιτοκίου από την Τράπεζα της Αγγλίας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 20:48 Δημιουργία 22/06/23, 14:42
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε σήμερα τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, αναφέροντας ότι τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι ο βρετανικός πληθωρισμός θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να μειωθεί.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της ΒοΕ ψήφισε με επτά ψήφους υπέρ έναντι δύο κατά για την αύξηση του επιτοκίου στο 5% από 4,5%. Η αύξηση της μισής μονάδας είναι η μεγαλύτερη από τον Φεβρουάριο, ωθώντας το επιτόκιο στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός είναι δύσκαμπτος.

«Υπάρχουν σημαντικά νέα με βάση τα τελευταία στοιχεία που δείχνουν μεγαλύτερη διάρκεια της διαδικασίας του πληθωρισμού… Δευτερογενείς συνέπειες στην πορεία των τιμών και των μισθών που προκαλούνται από εξωτερικά σοκ στο κόστος είναι πιθανό να απαιτήσουν περισσότερο χρόνο να μειωθεί ο πληθωρισμός σε σχέση με την άνοδό του», αναφέρει ανακοίνωση της ΒοΕ.

Οικονομολόγοι που είχαν ρωτηθεί από το Reuters ανέμεναν μία αύξηση 25 μ.β. στο 4,75%, αν και οι χρηματοπιστωτικές αγορές εκτιμούσαν ότι υπήρχε πιθανότητα σχεδόν 50% μία αύξηση στο 5% καθώς ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον Μάιο σε επίπεδο υψηλότερο από το αναμενόμενο.

Αν σου άρεσε κάνε