Eurostat: Τιμές Γερμανίας, Γαλλίας στην Ελλάδα στα τρόφιμα

Eurostat: Τιμές Γερμανίας, Γαλλίας στην Ελλάδα στα τρόφιμα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:27 Δημιουργία 21/06/23, 19:32
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Οι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών στη χώρα μας το 2022 ήταν χαμηλότερες από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά υψηλότερες σε σχέση με το... πορτοφόλι των Ελλήνων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat.

Συγκεκριμένα το επίπεδο των τιμών στην Ελλάδα ήταν κατά 12% χαμηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, ωστόσο οι δαπάνες των Ελλήνων (κατά κεφαλή) το ίδιο έτος ήταν κατά 26,5% χαμηλότερες. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που η Ελλάδα είχε το δεύτερο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην ΕΕ με βάση την αγοραστική δύναμη και μία από τις χαμηλότερες κατά κεφαλήν ιδιωτικές καταναλώσεις, σύμφωνα με άλλα στοιχεία που ανακοίνωσε ήδη από χθες, Τρίτη, 20 Ιουνίου η Eurostat. ​Οι τιμές στην Ελλάδα είναι υψηλότερες σε σχέση με όλες τις χώρες της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Επικοινωνίες και αλκοολούχα ποτά

Στα επιμέρους προϊόντα και υπηρεσίες, η Ελλάδα είναι η δεύτερη ακριβότερη στην Ευρώπη μετά το Βέλγιο όσον αφορά τις επικοινωνίες, με τις τιμές να είναι υψηλότερες κατά 67,4% από τον μέσο όρο (71,2% στο Βέλγιο).

Τρίτη ακριβότερη είναι στα οινοπνευματώδη ποτά, με τιμές κατά 53,3% υψηλότερες του μέσου όρου, κάτι που προφανώς εξηγείται από τον πολύ υψηλό ειδικό φόρο κατανάλωσης που ισχύει στη χώρα μας. Ακριβότερες στα ποτά ήταν η Φινλανδία και η Ιρλανδία (κατά 114,2% και 110,7%, αντίστοιχα).

Τα τρόφιμα

Ακριβότερη από τον μέσο όρο είναι η Ελλάδα και σε βασικά είδη, όπως τα τρόφιμα, όπου το επίπεδο των τιμών της είναι 5,3% υψηλότερο και δεν διαφέρει από αυτό πλουσιότερων χωρών, όπως της Γερμανίας και της Γαλλίας (7,7% υψηλότερο του μέσου όρου) και της Ιταλίας (6,6% υψηλότερο).

Τις υψηλότερες τιμές στα τρόφιμα είχαν το Λουξεμβούργο (22% πάνω από τον μέσο όρο) και οι σκανδιναβικές χώρες – η Δανία (18,9%), η Σουηδία (12,1%) και η Φινλανδία (11,6%).

Ενέργεια και ρούχα

Στην ενέργεια –ρεύμα, φυσικό αέριο και καύσιμα– οι τιμές στην Ελλάδα ήταν κατά 1,4% χαμηλότερες από την ΕΕ, ενώ κατά 2,1% χαμηλότερες είναι οι τιμές για τις νοσηλευτικές υπηρεσίες. Συνολικά, πάντως, για την υγεία, οι τιμές είναι αρκετά χαμηλότερες από τον μέσο όρο (14,8%). Χαμηλότερες κατά 3,5% ήταν οι τιμές για ρούχα και παπούτσια.

Χαμηλότερες οι τιμές για μεταφορές, εστιατόρια και καπνό
Σημαντικά χαμηλότερες, κατά 13,6%, ήταν οι τιμές εστιατορίων και ξενοδοχείων, του καπνού (23,3) και των μεταφορικών υπηρεσιών (23,7%).

Σύμφωνα με την Eurostat, οι μεγαλύτερες αποκλίσεις στις τιμές στην ΕΕ σημειώθηκαν στα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό, με τις τιμές στην ακριβότερη χώρα, Ιρλανδία, να είναι κατά 3,3 φορές υψηλότερες από τη Βουλγαρία που ήταν η φθηνότερη χώρα.

Μεγάλες διαφορές υπήρχαν και στις τιμές εστιατορίων – ξενοδοχείων, με τις υψηλότερες τιμές που σημειώθηκαν στη Δανία να είναι τριπλάσιες από τη Βουλγαρία που είχε τις χαμηλότερες τιμές.

Αν σου άρεσε κάνε