Προειδοποίηση Πάουελ για δύο νέες αυξήσεις επιτοκίων

Προειδοποίηση Πάουελ για δύο νέες αυξήσεις επιτοκίων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 21:03 Δημιουργία 21/06/23, 17:02
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο για νέες αυξήσεις επιτοκίων άφησε ο επικεφαλής της Federal Rerserve, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος τόνισε με νόημα ότι απαιτείται περαιτέρω πρόοδος στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Μόλις μία εβδομάδα μετά την «παύση» στη συνεδρίαση του Ιουνίου (σ.σ.: η Fed κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 5% – 5,25%), ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης διευκρίνισε ότι η εν λόγω απόφαση ήταν μια κίνηση σύντομης ανάπαυλας και όχι μια ένδειξη ολοκλήρωσης των αυξήσεων.

«Σχεδόν όλα τα μέλη της νομισματικής επιτροπής θεωρούν ότι πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω τα επιτόκια έως το τέλος του έτους», δήλωσε, παράλληλα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Επιτροπή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Μην ξεχνάμε ότι οι αξιωματούχοι της Fed περιμένουν ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν κατά 50 μονάδες βάσης, κάτι που σημαίνει ότι θα έχουμε δύο επιπλέον αυξήσεις της τάξης του 0,25%.

Κι αυτό, διότι ο πληθωρισμός παραμένει άνω του μεσοπρόθεσμου στόχου του 2%, όπως εξήγησε ο Τζερόμ Πάουελ. «Η Fed έχει ακόμη δουλειά να κάνει», συμπλήρωσε, ενδεικτικά.

Ας σημειωθεί ότι ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 4,1% τον Μάιο, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. Ωστόσο, ο λεγόμενος δομικός δείκτης, ο οποίος εξαιρεί τις τιμές σε ενέργεια και τρόφιμα, παρέμεινε άνω του 5% (5,3% έναντι 5,6% τον Απρίλιο).

«Ο πληθωρισμός έχει αμβλυνθεί κάπως από τα μέσα του 2022. Παρ’ όλα αυτά, οι πιέσεις εξακολουθούν να είναι υψηλές και η διαδικασία για την επιστροφή στον στόχο του 2% είναι χρονικά μεγάλη», συνέχισε ο επικεφαλής της Fed.

Όσον αφορά την αγορά εργασίας, η οποία επηρεάζει άμεσα την πορεία του πληθωρισμού, ο Πάουελ παραδέχθηκε ότι οι συνθήκες παραμένουν σφιχτές, αν και υπάρχουν σημάδια χαλάρωσης,

«Θα πρέπει να δούμε τις επιπτώσεις της νομισματικής πολιτικής στη ζήτηση. Αλλά θα χρειαστεί χρόνος για να γίνει αντιληπτός ο πλήρης αντίκτυπος», κατέληξε, προτού υπενθυμίσει ότι για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού απαιτείται επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης.

Αν σου άρεσε κάνε