ΕΚΤ: Το ευρώ κράτησε τη δεύτερη θέση ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα

ΕΚΤ: Το ευρώ κράτησε τη δεύτερη θέση ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 19:39 Δημιουργία 21/06/23, 16:03
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Το ευρώ κράτησε τη δεύτερη θέση στη λίστα με τα νομίσματα με μεγαλύτερη χρήση παγκοσμίως στο εμπόριο και τα χρηματοοικονομικά, επίδοση που επετεύχθη παρά τις μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις και τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΕΚΤ το ευρώ διατήρησε ή και αύξησε το μερίδιο του ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα (20,5%), στο διεθνές χρέος (22%) και δάνεια (27,6%), καθώς και στον όγκο των συναλλαγών σε ξένα χρηματιστήρια το περασμένο έτος.

Το μερίδιο του στις παγκόσμιες πληρωμές μέσω του συστήματος SWIFT υποχώρησε από περίπου 40% στο 30%, με το δολάριο να ενισχύει τη θέση του και τα υπόλοιπα νομίσματα, όπως το κινεζικό ρενμίμπι, να καταγράφουν μόνο μικρά κέρδη.

Η Ρωσία μείωσε δραματικά τη χρήση του ευρώ, από το 35% στο 13% και στράφηκε στο ρούβλι και στο ρενμίμπι μετά τις κυρώσεις της Ε.Ε. και άλλων δυτικών χωρών για την επίθεση της στην Ουκρανία το Φεβρουάριο του 2022.

«Η παγκόσμια θέση του ευρώ άντεξε το 2022, παρά τις διαδοχικές κρίσεις. Αυτή η ανθεκτικότητα είναι αξιοσημείωτη», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και πρόσθεσε: «Ωστόσο, δεν θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένη τη θέση του ευρώ ως διεθνές νόμισμα. Αυτό το νέο τοπίο έχει αυξήσει το βάρος της στους φορείς χάραξης της ευρωπαϊκής πολιτικής για να δημιουργήσουν τις συνθήκες ώστε το ευρώ να συνεχίσει να ευδοκιμεί».

Ενισχύεται στην αγορά συναλλάγματος

Σημειώνεται ότι σήμερα, Τετάρτη 21 Ιουνίου, το ευρώ ενισχύεται έναντι του δολαρίου στην αγορά συναλλάγματος με ποσοστό 0,02% και διαμορφώνεται στα 1,0925 δολάρια.

Σε σχέση με τα υπόλοιπα νομίσματα, το ευρώ βρίσκεται στα 154,8580 γεν, στο 0,8581 με τη στερλίνα και στο 0,9803 με το ελβετικό φράγκο.

Η ισοτιμία του δολαρίου ενισχύεται σε ποσοστό 0,32% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 141,8190 γεν.

Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει πτώση 0,29% και διαμορφώνεται στα 1.2728 δολάρια.

Αν σου άρεσε κάνε