Προς νέα αύξηση επιτοκίων οδεύει η Τράπεζα της Αγγλίας

Προς νέα αύξηση επιτοκίων οδεύει η Τράπεζα της Αγγλίας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 17:30 Δημιουργία 19/06/23, 17:22
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σοβαρή επιδείνωση εμφανίζουν εσχάτως οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου, με τον πληθωρισμό να επιμείνει σε υψηλά επίπεδα και την κεντρική τράπεζα να οδεύει προς νέα αύξηση επιτοκίων.

Είναι ενδεικτικό ότι οι αποδόσεις των διετών κρατικών ομολόγων σημειώνουν άνοδο κατά 7,1 μονάδες βάσης και ξεπερνούν το ψυχολογικό όριο του 5%, για πρώτη φορά από το 2008 (υψηλό 15 ετών).

Την ίδια στιγμή, το κόστος δανεισμού στη 10ετία αναρριχάται κατά 8,5 μονάδες βάσης και φθάνει στα πρόθυρα του 4,5%, το οποίο είναι το υψηλότερο από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση (στην Ελλάδα η απόδοση των 10ετών τίτλων δεν υπερβαίνει το 3,8%).

Μάλιστα, οι τρέχουσες αποδόσεις είναι μεγαλύτερες ακόμη και σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν η τότε πρωθυπουργός Λις Τρας επιδόθηκε σε δημοσιονομικές αλχημείες, φέρνοντας «μαύρα σύννεφα» πάνω από την βρετανική οικονομία.

Η επιδείνωση στην αγορά των βρετανικών ομολόγων σχετίζεται άρρηκτα με το μέτωπο του πληθωρισμού, ο οποίος αναγκάζει την κεντρική τράπεζα να συνεχίσει την σφιχτή νομισματική πολιτική.

Την προσεχή Πέμπτη, η Bank of England αναμένεται να προχωρήσει στην 13η διαδοχική αύξηση επιτοκίων, με τους αναλυτές να περιμένουν παρέμβαση είτε των 25 είτε των 50 μονάδων βάσης. Ας σημειωθεί ότι σήμερα το βασικό επιτόκιο βρίσκεται στο 4,5%.

Τα επιτόκια

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, κατά τη διάρκεια του Απριλίου, ανήλθε στο 8,7%, δηλαδή το υψηλότερο επίπεδο ανάμεσα στις 20 ισχυρότερες χώρες του πλανήτη (G20). Την ίδια στιγμή, η οικονομία καταγράφει μια ασθμαίνουσα ανάπτυξη, αντιμετωπίζοντας σημαντικές δυσκολίες.

Αν σου άρεσε κάνε