Προς νέα μείωση του πέναλτι του 30% για τους εργαζόμενους συνταξιούχους

Προς νέα μείωση του πέναλτι του 30% για τους εργαζόμενους συνταξιούχους

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 21:19 Δημιουργία 16/06/23, 21:16
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

«Παράθυρο» για επιπλέον μείωση της ποινής 30% για τους εργαζόμενους συνταξιούχους άνοιξε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην πρόσφατη συνέντευξή του στην τηλεόραση του STAR, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι με αυτή την παρέμβαση θα δουλεύουν περισσότεροι συνταξιούχοι νομίμως. Αυτό σημαίνει ότι θα μειωθεί η «μαύρη» εργασία και θα αυξηθούν τα κρατικά τα έσοδα, κατά την εκτίμηση του κ. Μητσοτάκη.

Υπενθυμίζεται ότι με τον νόμο Βρούτση μειώθηκε η ποινή από 60% σε 30%, οριζόντια για όλους ανεξάρτητα από τις ημέρες απασχόλησης.

Τα σενάρια εξετάζονται για μετά τις εκλογές είναι η οριζόντια μείωση του πέναλτι κάτω από το 30% για όλους τους εργαζόμενους συνταξιούχους και το αναλογικότερο σύστημα με βάση τις ημέρες απασχόλησης.

Ωστόσο, για τους εργαζόμενους συνταξιούχους εκκρεμούν δύο ακόμη ζητήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένα ποσοστό 30% εξακολουθεί να αναμένει πάνω από τρία χρόνια τα αναδρομικά από τη μείωση του πέναλτι από το 60% στο 30% για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα που εργάζονται.

Σύμφωνα με τα δικηγορικά γραφεία που επεξεργάζονται συντάξεις, αν και οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι που υπέβαλαν πρόσφατα αιτήσεις βλέπουν τις σωστές περικοπές, ένας στους τρεις εξακολουθεί να υφίστανται το μαχαίρι 60% του νόμου Κατρούγκαλου στη σύνταξή του.

Προσαύξηση σύνταξης

Παράλληλα με το ψαλίδι στη σύνταξη ο νόμος δίνει την ευκαιρία αξιοποίησης του χρόνου ασφάλισης με την καταβολή εισφορών του εργαζόμενου συνταξιούχου προκειμένου να προσαυξηθεί η σύνταξή του.

Η προσαύξηση της σύνταξης για μια 5ετία απασχόλησης μπορεί να φτάσει στα 115 ευρώ το μήνα. Όμως όσοι συνταξιούχοι εργάστηκαν δεν έχουν λάβει ακόμη τη νόμιμη αξιοποίηση του χρόνου ασφάλισης παρότι καταβάλλουν τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές.

Αν σου άρεσε κάνε