Μία ή δύο ακόμα αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ; Που ποντάρουν αναλυτές και τράπεζες

Μία ή δύο ακόμα αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ; Που ποντάρουν αναλυτές και τράπεζες

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 19:25 Δημιουργία 16/06/23, 19:16
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Αυξημένη είναι η πιθανότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε δύο ακόμα αυξήσεις των επιτοκίων της, επεκτείνοντας τον ιστορικό κύκλο σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Goldman Sachs, UniCredit και BNP Paribas εκτιμούν πως η επιβραδυμένη μείωση του πληθωρισμού στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, δεδομένης και της στιβαρής αγοράς εργασίας αλλά και της αύξησης των μισθών των εργαζομένων θα οδηγήσει την Κριστίν Λαγκάρντ και το επιτελείο της σε αποφάσεις για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων.

Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότερες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Morgan Stanley και Nordea, προβλέπουν μία μόλις αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Ιούλιο, δεδομένης της χρονοκαθυστέρησης των επιπτώσεων της σύσφιξης στην πραγματική οικονομία αλλά και τις ανησυχίες για δημιουργία πιθανής ύφεσης.

Mία αύξηση των επιτοκίων

Morgan Stanley: «Μιλώντας για τις μελλοντικές αυξήσεις, η Κριστίν Λαγκάρντ δεν αναφέρθηκε στον Σεπτέμβριο. Πιστεύουμε πως αυτό αποτελεί ένδειξη πως τα στελέχη της ΕΚΤ δε θα αποφασίσουν περαιτέρω αυξήσεις μετά τον Ιούλιο».

Nordea: «Εάν η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη να προεξοφλήσει μία περαιτέρω αύξηση τον Ιούλιο, θα μπορούσε εύκολα να αυξήσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, εκτός κι αν τα μακροοικονομικά δεδομένα υποδείξουν βελτίωση των πληθωριστικών πιέσεων».

ABN Amro: «Παραμένουμε αμετακίνητοι στην άποψή μας πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει μόλις σε μία περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, στο 3,75%, αφού θα συνειδητοποιήσει τις επιπτώσεις των κινήσεών της».

Bank of America: «Αν και η πιθανότητα της αύξησης των επιτοκίων στο 4% θα συζητηθεί, πιστεύουμε πως η ΕΚΤ θα παραμείνει στο 3,75% αφού το αφήγημα του πληθωρισμού θα έχει αλλάξει».

Berenberg: «Εάν ο δομικός πληθωρισμός συνεχίσει να μειώνεται τους επόμενους μήνες όπως και εκτιμούμε, τότε η ΕΚΤ θα επιλέξει να μην προχωρήσει σε δεύτερη αύξηση τον Σεπτέμβριο».

Barclays: «Δεν αλλάζουμε τις εκτιμήσεις μας όσον αφορά το ανώτατο όριο των επιτοκίων στο 3,75% αν και η ΕΚΤ ενδέχεται να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω αύξηση τον Σεπτέμβριο. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τα επικαιροποιημένα μακροοικονομικά δεδομένα».

Deutsche Bank: «Δεδομένων των ενδείξεων, το 3,75% τον Ιούλιο είναι, σχεδόν, σίγουρο, με το 4% τον Σεπτέμβριο να είναι κι αυτό πιθανό. Συνάμα, υπολογίζουμε πως εάν ο πληθωρισμός παραμείνει μεγαλύτερος του αναμενόμενου, η ΕΚΤ ενδέχεται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της και πέραν του 4% το δ’ τρίμηνο του 2023».

Radobank: «Αν και η προσπάθεια της ΕΚΤ συνεχίζεται, συνεχίζουμε να εκτιμούμε πως το ανώτατο όριο των επιτοκίων θα κυμανθεί στο 3,75%».

Commerzbank: «Μία περαιτέρω αύξηση στα μέσα Σεπτεμβρίου είναι λιγότερο πιθανή. Η ΕΚΤ αναμένεται να κρατήσει τα επιτόκιά της στο 3,75% για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε αντίθεση με την αγορά, δεν αναμένουμε μείωση των επιτοκίων το 2024, λόγω της προσπάθειας επίτευξης του πληθωριστικού στόχου της κεντρικής τράπεζας».

Targobank: «Η αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο είναι πιθανή. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα στο μέλλον».

BayernLB: «Τα πληθωριστικά δεδομένα και οι επιπτώσεις της νομισματικής πολιτικής υποδεικνύουν πως η πιθανότητα δημιουργίας ύφεσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε παύση της αύξησης των επιτοκίων».

Bank J Safra Sarasin: «Αναμένουμε μία τελευταία αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο στο 3,75% με παύση για τουλάχιστον έξι μήνες. Εάν, όμως, ο δομικός πληθωρισμός παραμείνει αυξημένος, η κεντρική τράπεζα ενδέχεται να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκιά της».

NatWest: «Η προσπάθεια δεν τέλειωσε αλλά, όπως όλα δείχνουν, θα τελειώσει σύντομα. Ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να περιορίζεται».

Santander: «Κρατάμε τις εκτιμήσεις μας σταθερές πως η αύξηση των 25 μονάδων βάσης τον Ιούλιο θα είναι και η τελευταία αυτού του κύκλου, αν και υπάρχουν ορισμένες πιθανότητες για επιμήκυνσή του».

Generali: «Οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ θα πρέπει να αλλάξουν σημαντικά τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα, αναμένουμε επίδραση της νομισματικής πολιτικής στην πραγματική οικονομία. Πιστεύουμε πως η ΕΚΤ θα σταματήσει την αύξηση των επιτοκίων στο 3,75%».

Δύο αυξήσεις των επιτοκίων

Goldman Sachs: «Τα επικαιροποιημένα στοιχεία υποδεικνύουν ανάγκη για μεγαλύτερη προσπάθεια αντιμετώπισης του πληθωρισμού, κάτι το οποίο αναδεικνύει την ανάγκη για περισσότερες από μία αυξήσεις των επιτοκίων».

Citigroup: «Οι απαισιόδοξες (hawkish) εκτιμήσεις των κεντρικών τραπεζιτών αποτελούν ένδειξη πως η ΕΚΤ δεν έχει τελειώσει ακόμα, με πιθανότητα περισσότερων από μία αυξήσεων».

UniCredit: «Η αυξημένη εκτίμηση για την πορεία του δομικού πληθωρισμού αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη πως η προσπάθεια της ΕΚΤ δεν αναμένεται να τελειώσει τον επόμενο μήνα».

BNP Paribas: «Αν και αναμένουμε πως η ΕΚΤ παραμένει υπερβολικά αισιόδοξη όσον αφορά την ανάπτυξη, δεν πιστεύουμε πως θα σταματήσει την αύξηση των επιτοκίων της τον Ιούλιο. Παράλληλα, αναμένουμε πως η πρώτη μείωση των επιτοκίων δεν πρόκειται να λάβει χώρα μέχρι τα μέσα του 2024».

ING: «Η ΕΚΤ δεν πρόκειται να αλλάξει την επιθετική της στάση μέχρι να περιορίσει ξεκάθαρα τον δομικό πληθωρισμό, κάτι το οποίο πιστεύουμε πως πιθανά δε θα καταφέρει να κάνει ούτε τον Σεπτέμβριο».

Danske: «Συνεχίζουμε και υποστηρίζουμε πως η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκιά της στο 4% μέχρι τον Σεπτέμβριο».

TD Securities: «Η ΕΚΤ έχει λάβει υπόψη τα παλαιότερα λάθη της, ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ μίλησε για την αγορά εργασίας και τους υψηλούς μισθούς, ενισχύοντας τις απόψεις μας για δύο περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων».

DWS: «Αν και η συσφιγμένη νομισματική πολιτική έχει ήδη οδηγήσει σε μείωση του δανεισμού και επιβράδυνση της ανάπτυξης, η αυξητική τάση των τιμών παραμένει υψηλή και αποτελεί απειλή για τις μεσοπρόθεσμες πληθωριστικές εκτιμήσεις. Δε συμμεριζόμαστε τις απόψεις για τέλος των αυξήσεων των επιτοκίων τον Ιούλιο, αλλά πιστεύουμε πως δεδομένου του δομικού πληθωρισμού και των μισθών, θα χρειαστεί περαιτέρω αύξηση τον Σεπτέμβριο στο 4%».

Με πληροφορίες από Newmoney.gr

Αν σου άρεσε κάνε