Το ΔΝΤ ζητάει νέες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ και περικοπές δαπανών στην Ευρωζώνη

Το ΔΝΤ ζητάει νέες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ και περικοπές δαπανών στην Ευρωζώνη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 16:35 Δημιουργία 16/06/23, 16:31
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προτρέπει αφενός την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επιμείνει στις αυξήσεις επιτοκίων και αφετέρου τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να μειώσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματά τους.

Το ΔΝΤ υπογράμμισε επίσης ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσουν γρήγορα σε μια μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων και ειδικότερα των κανόνων χρέους της Ευρωζώνης.

«Πρέπει να συνεχιστεί η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής για να οδηγηθεί ο πληθωρισμός στο στόχο εγκαίρως», ανέφερε το ΔΝΤ στην έκθεση, την οποία παρουσίασε στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και στην ΕΚΤ.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ αύξησε χθες Πέμπτη το κόστος δανεισμού στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών και δήλωσε ότι ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός σχεδόν εγγυάται άλλη μια κίνηση τον επόμενο μήνα - πιθανότατα θα ακολουθήσει και άλλη.

Η αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης ήταν η όγδοη διαδοχική από τον περασμένο Ιούλιο.

Πιέσεις προς τις κυβερνήσεις

Το ΔΝΤ προέτρεψε τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να βοηθήσουν την ΕΚΤ με περικοπές δαπανών, επειδή η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί συγκρατημένα φέτος και του χρόνου, παρά τη σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών.

«Η δημοσιονομική εξυγίανση θα πρέπει επίσης να προχωρήσει για να μειωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις και να αποκατασταθεί ο δημοσιονομικός χώρος», ανέφερε το ΔΝΤ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε τον Μάιο ότι τα δημόσια οικονομικά της ευρωζώνης θα βελτιωθούν, με το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα να συρρικνώνεται στο 3,2% του ΑΕΠ φέτος από 3,6% πέρυσι και να μειώνεται στο 2,4% του ΑΕΠ το 2024.

Το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει επίσης να μειώνεται και η Επιτροπή προβλέπει να φθάνει στο 90,8% του ΑΕΠ για το σύνολο της ευρωζώνης φέτος, από 93,1% πέρυσι, και να μειώνεται περαιτέρω, στο 89,9%, το 2024.

Το Ταμείο κάλεσε τις κυβερνήσεις της ΕΕ να ολοκληρώσουν τη συνεχιζόμενη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωζώνης, οι οποίοι τέθηκαν σε εφαρμογή για να αποτρέψουν τον υπερβολικό δανεισμό των κυβερνήσεων.

Η μεταρρύθμιση θα συζητηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ αργότερα σήμερα, αλλά δεν αναμένεται μεγάλη πρόοδος, επειδή η Γερμανία και η Γαλλία παραμένουν σε διαφωνία σχετικά με το αν θα πρέπει να υπάρχει μια ελάχιστη ετήσια μείωση του χρέους, υποχρεωτική για όλους.

«Μια γρήγορη συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του πλαισίου οικονομικής και δημοσιονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ θα στήριζε τη δημοσιονομική βιωσιμότητα μακροπρόθεσμα», δήλωσε το ΔΝΤ.

Αν σου άρεσε κάνε