Ο ESM έριξε τον πήχη της ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία

Ο ESM έριξε τον πήχη της ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 20:34 Δημιουργία 15/06/23, 20:30
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Χαμηλότερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας απ’ ό,τι η κυβέρνηση και άλλοι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας με την ετήσια έκθεσή του για το 2022, η οποία εγκρίθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο ESM κατέβασε στο 1,2% τον πήχη για την αύξηση του ΑΕΠ φέτος από 5,9% το 2022, ενώ για τον πληθωρισμό προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί φέτος στο 4,5% σε μέσα επίπεδα.

H έκθεση σημειώνει ότι το κόστος δανεισμού της Ελλάδας δεν είναι πολύ ευαίσθητο στις εξελίξεις της αγοράς, λόγω της μεγάλης διάρκειας αποπληρωμής τους και των χαμηλών σταθερών επιτοκίων, ενώ προσθέτει ότι το ταμειακό μαξιλάρι της χώρας είναι και προβλέπεται να παραμείνει μεγάλο.

Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της προς τον ESM το επόμενο 12μηνο, αναφέρει, ενώ κάνει ειδική αναφορά στη βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας καθώς μεγάλοι οίκοι έχουν αξιολογήσεις κοντά στην επενδυτική βαθμίδα.

Ο κίνδυνος για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι χαμηλός σε πιέσεις στην αγορά βραχυπρόθεσμα, αλλά σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα «η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα αναφορικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και την ικανότητα αποπληρωμής του που προκύπτουν από το ακόμη υψηλό επίπεδο δημόσιου και εξωτερικού χρέους, τα μεγάλα και διευρυνόμενα εξωτερικά ελλείμματα, την ασθενή παραγωγικότητα και τις αδυναμίες του τραπεζικού τομέα».

Για να μετριάσει τις προκλήσεις αυτές, «η Ελλάδα είναι σταθερά δεσμευμένη στη δημοσιονομική σύνεση και την αυστηρή εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με το σχέδιο της ανάπτυξης και ανθεκτικότητας», προσθέτει.

Αν σου άρεσε κάνε