Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,25% από την ΕΚΤ - Έπεται κι άλλη τον Ιούλιο

Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,25% από την ΕΚΤ - Έπεται κι άλλη τον Ιούλιο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 21:59 Δημιουργία 15/06/23, 15:29
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε ακόμη μία αύξηση επιτοκίων προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, συνεχίζοντας την πορεία σύσφιγξης, με στόχο την αναχαίτιση του πληθωρισμού ο οποίος επιμένει.

Πιο συγκεκριμένα, το εκτελεστικό συμβούλιο, κατόπιν της σημερινής του συνεδρίασης, αποφάσισε την αναθεώρηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, κάτι που σημαίνει ότι το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 4% από 3,75%, το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,50% από 3,25% και το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 4,25% από 4%.

«Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί αλλά προβλέπεται να παραμείνει σε πολύ υψηλό επίπεδο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τις μακροοικονομικές εκτιμήσεις, οι οποίες δημοσιεύθηκαν τον Ιούνιο, οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ αναμένουν ότι ο γενικός πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 5,4% το 2023, σε 3% το 2024 και σε 2,2% το 2025.

Παράλληλα, αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προβολές για τον δομικό πληθωρισμό, ο οποίος εξαιρεί τις τιμές σε ενέργεια και είδη διατροφής, λόγω των επιδράσεων που ασκεί η εύρωστη αγορά εργασίας. Έτσι, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 5,1% το 2023 και στη συνέχεια θα μειωθεί σε 3,0% το 2024 και 2,3% το 2025.

Σχετικά με την πορεία του ΑΕΠ, η ΕΚΤ περιμένει ανάπτυξη με ρυθμό 0,9% το 2023, 1,5% το 2024 και 1,6% το 2025.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αύξηση του Ιουνίου δεν θα είναι η τελευταία, καθώς η Φρανκφούρτη αναμένεται να προχωρήσει σε τουλάχιστον ακόμη μία παρέμβαση τον Ιούλιο, φέρνοντας το συνολικό μέγεθος της σύσφιγξης στις 425 μονάδες βάσης.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το τέλος των αυξήσεων δεν φαντάζει μακριά, με τους traders να ποντάρουν ότι η ολοκλήρωση του τρέχοντος κύκλου σύσφιγξης θα συμβεί είτε τον Ιούλιο, είτε τον Σεπτέμβριο.

Πολλά βέβαια, θα εξαρτηθούν από την πορεία της οικονομίας και του πληθωρισμού.

Τον Μάιο, ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο 6,1% από 7% τον Απρίλιο, ενώ ο λεγόμενος δομικός δείκτης, ο οποίος εξαιρεί τις τιμές σε ενέργεια και τρόφιμα, ανήλθε στο 5,3% από 5,6% προηγουμένως. Στόχος της ΕΚΤ είναι η σύγκλιση με τον στόχο του 2%.

Όσον αφορά το ΑΕΠ, η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,1% στο α’ τρίμηνο (σε τριμηνιαία βάση), συμπληρώνοντας το δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο αρνητικής μεταβολής και κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις των υψηλών επιτοκίων.

Ας σημειωθεί ότι τα ανεβασμένα επιτόκια, ναι μεν αναχαιτίζουν τον πληθωρισμό, αλλά ταυτόχρονα περιορίζουν τις προοπτικές της οικονομίας και αυξάνουν το κόστος δανεισμού.

Πάντως, οι ειδικοί περιμένουν ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας από το β’ τρίμηνο του 2023, προσβλέποντας σε -έστω και οριακά- θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Αν σου άρεσε κάνε