Προσωρινή παύση από τη Fed στις αυξήσεις επιτοκίων

Προσωρινή παύση από τη Fed στις αυξήσεις επιτοκίων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 22:03 Δημιουργία 14/06/23, 21:57
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Έπειτα από ένα σερί 10 αυξήσεων των επιτοκίων της, η Federal Reserve πάτησε το «φρένο» που ήθελαν οι αγορές και είχαν προβλέψει οι αναλυτές διατηρώντας το εύρος των επιτοκίων μεταξύ του 5% και του 5,25%.

Ωστόσο, το φρένο θα είναι προσωρινό, καθώς η ανακοίνωση συνοδεύεται από μια πρόβλεψη που παραπέμπει σε δύο ακόμη μετριοπαθείς αυξήσεις μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Η τελευταία αυτή εξέλιξη με την άνοδο του εκτιμώμενου «ταβανιού» των επιτοκίων στο 5,6% μέχρι τα τέλη της χρονιάς αιφνιδίασε την αγορά, αλλάζοντας άρδην το κλίμα και στέλνοντας τον Dow Jones σε μια πτώση άνω των 340 μονάδων.

Στόχος του συμβουλίου είναι πρώτον να δώσει «ανάσες» στην οικονομία που πιέζεται και δεύτερον να αφήσει περιθώρια στην μέχρι τώρα εντατική περιοριστική πολιτική να αποδώσει καρπούς. Όμως, κρίνεται πως ο πληθωρισμός είναι ακόμη ψηλά και απαιτεί επιπλέον αναπροσαρμογές.

Στην ανακοίνωση εκτιμάται πως θα χρειαστούν περίπου έξι εβδομάδες για να φανούν τα αποτελέσματα των προηγούμενων αυξήσεων των επιτοκίων. «Το να διατηρήσουμε αμετάβλητο το εύρος (των επιτοκίων) επιτρέπει στην Επιτροπή να εκτιμήσει τα επιπλέον στοιχεία και τις επιπτώσεις της νομισματικής πολιτικής» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η απόφαση του συμβουλίου ήταν ομόφωνη, ωστόσο εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των μετριοπαθών και των σκληροπυρηνικών στελεχών αναφορικά με την τροχιά της πολιτικής μέχρι τα τέλη της χρονιάς. Για φέτος απομένουν ακόμη τέσσερις συνεδριάσεις.

Αναλυτές και αγορές ελπίζουν να αντλήσουν περισσότερα στοιχεία για τις σκέψεις και προθέσεις του συμβουλίου κι από τις δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ.

Οι νέες προβλέψεις

Οι αγορές είχαν ήδη προεξοφλήσει την στάση αναμονής από τη FOMC δεδομένου πως ακόμη και τα γεράκια του συμβουλίου είχαν φανεί πιο διαλλακτικά, στις δηλώσεις τους το τελευταίο διάστημα, προς την κατεύθυνση μιας προσωρινής παύσης. Εξάλλου, ο πληθωρισμός μπορεί να παραμένει πολύ μακριά από το όριο-στόχο του 2%, αλλά έχει μπει σε μια τροχιά συνεχούς αποκλιμάκωσης.

Μόλις χθες τα νεότερα στοιχεία έδειξαν πως ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε μόλις στο 0,1% σε μηνιαία βάση και στο 4% σε ετήσια βάση, από το 4,9% του Απριλίου. Στα επίπεδα αυτά προσγειώθηκε στο χαμηλότερο σημείο του εδώ και δύο χρόνια, ήτοι από τον Μάρτιο του 2021. Αντιστοίχως τα σημερινά στοιχεία από τις τιμές παραγωγού έδειξαν νέα πτώση άνω του αναμενόμενου στο 0,3% σε μηνιαία βάση και στο 1,1% σε ετήσια βάση.

Η ίδια η Fed, στις νέες εκτιμήσεις της έκανε λόγο για εκτιμώμενο πληθωρισμό στο 3,2% και δομικό πληθωρισμό στο 3,9%. Ωστόσο αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τους ρυθμούς ανάπτυξης στο 1% από το 0,4% που ήταν η πρόβλεψη της το Μάρτιο. Όσον αφορά την ανεργία, η κεντρική τράπεζα βλέπει το δείκτη στο 4,1% μέχρι τα τέλη της χρονιάς από το 4,5% της πρόβλεψης του Μαρτίου.

Το επόμενο καλοκαιρινό ραντεβού της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας είναι στις 25-26 Ιουλίου, στην οποία πολλοί αναλυτές περιμένουν μια ακόμη διορθωτική κίνηση, την τελευταία του κύκλου, με μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Αν σου άρεσε κάνε