Δυναμίτης από την ΕΚΤ στις ευρωτράπεζες με τα δάνεια TLTRO

Δυναμίτης από την ΕΚΤ στις ευρωτράπεζες με τα δάνεια TLTRO

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 22:04 Δημιουργία 14/06/23, 12:08
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βάζει σε δοκιμασία τις αντοχές του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, αναγκάζοντας τους δανειστές να αποπληρώσουν μια κι έξω περίπου μισό τρισεκατομμύριο ευρώ σε φθηνά δάνεια της εποχής της πανδημίας.

Τα περίπου 4 τρισεκατομμύρια ευρώ πλεονάζουσας ρευστότητας που κυκλοφορούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα λογικά θα να περιορίσουν τις συνολικές επιπτώσεις της γιγαντιαίας αυτής αποπληρωμής, ωστόσο μεμονωμένες επιχειρήσεις και χώρες θα μπορούσαν να υποστούν πιέσεις, αναφέρουν οικονομολόγοι και αναλυτές. Οι μικρότερες ιταλικές τράπεζες αποτελούν τη μεγαλύτερη ανησυχία, με τις ελληνικές τράπεζες να ακολουθούν από κοντά.

Ο ανεξόφλητος δανεισμός της Ιταλίας στο πλαίσιο του προγράμματος TLTRO της ΕΚΤ είναι μεγαλύτερος από τα πλεονάζοντα μετρητά που έχουν «παρκάρει» οι τράπεζές της στην ΕΚΤ, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένες από τις τράπεζές της θα πρέπει να αντλήσουν χρήματα από αλλού για να αποπληρώσουν τα δάνεια. Τα πλεονάζοντα αποθεματικά των Ελλήνων δανειστών είναι λίγο πολύ ίσα με αυτά που οφείλουν στην ΕΚΤ.

Καθώς τα δάνεια TLTRO ύψους 476,8 δισ. ευρώ λήγουν στις 28 Ιουνίου, συγκεκριμένες επιχειρήσεις στη Γερμανία, τη Γαλλία ή άλλα κράτη της ευρωζώνης θα μπορούσαν επίσης να αισθανθούν την πίεση, σύμφωνα με τον Ράινχαρτ Κλουζ, οικονομολόγο της UBS Group AG. «Στην Ιταλία ή την Ελλάδα, τα μεγέθη είναι ξεκάθαρα», λέει. «Αλλά ακόμη και σε άλλες χώρες, θα μπορούσαν να υπάρχουν τράπεζες που δανείστηκαν μεγαλύτερα ποσά από τα αποθεματικά τους στην ΕΚΤ».

Η κεντρική τράπεζα αφήνει τα δάνεια TLTRO να λήξουν για να μειώσει τον φουσκωμένο ισολογισμό της, ενώ θεωρεί ότι τώρα που τέλειωσε η πανδημία, το καθήκον της να στηρίζει τις τράπεζες έχει τελειώσει. Αλλά οι ίδιοι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ανησυχούν για τις επιπτώσεις του υψηλότερου κόστους δανεισμού στις τράπεζες με την πιο περιορισμένη πρόσβαση στις αγορές χρήματος.

Ο Αντρέα Ενρία, επόπτης της ΕΚΤ για τις τράπεζες, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι ορισμένες επιχειρήσεις έχουν «σημαντική εξάρτηση» από τα TLTRO.

Οι ιταλικές τράπεζες μπορεί να χρειαστεί να αντλήσουν περίπου 35 δισ. ευρώ το 2023 και άλλα 75 δισ. ευρώ για να προετοιμαστούν για περισσότερες αποπληρωμές δανείων TLTRO το επόμενο έτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις της NatWest Markets. «Ορισμένα ιδρύματα, πιθανότατα οι μικρότερες τράπεζες, θα έχουν έλλειψη μετρητών ακόμη και βραχυπρόθεσμα», έγραψαν άλλοι στρατηγικοί αναλυτές της NatWest σε σημείωμα προς τους πελάτες τους.

Τα καλά νέα είναι ότι οι τράπεζες έχουν πολλές επιλογές για εναλλακτική χρηματοδότηση: μία από αυτές είναι η αγορά των repos, όπου οι επιχειρήσεις δανείζουν η μία στην άλλη με εγγύηση. Οι τράπεζες μπορούν επίσης να στραφούν στις αγορές ομολόγων για να καλύψουν τυχόν κενά ή να επιλέξουν να βάλουν στην τσέπη μετρητά από ομόλογα κατέχουν τα οποία λήγουν.

«Οι τράπεζες έχουν στηριχθεί στην πλεονάζουσα ρευστότητα τα τελευταία δύο χρόνια, σε σύγκριση με εναλλακτικά μέσα χρηματοδότησης, όπως η αγορά εμπορικών τίτλων, η αγορά καλυμμένων ομολόγων και τα μακροπρόθεσμα ρέπος», λέει ο Φρανκ Γκαστ, διευθύνων σύμβουλος της Eurex Repo. «Τώρα βλέπουμε περισσότερες μακροπρόθεσμες χρηματοδοτήσεις σε ρέπος για περιόδους τριών, έξι, εννέα και 12 μηνών».

Για ορισμένους, αυτό αποτελεί απόδειξη ότι οι μικρότερες τράπεζες της Ευρώπης θέτουν σε εφαρμογή εναλλακτικές λύσεις μετά το TLTRO.

Με πληροφορίες από Newmoney.gr

Αν σου άρεσε κάνε