Χαμόγελα για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, επιβραδύνθηκε στο 4%

Χαμόγελα για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, επιβραδύνθηκε στο 4%

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 23:37 Δημιουργία 13/06/23, 16:10
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Περαιτέρω αποκλιμάκωση εμφάνισε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, επιτρέποντας στην Federal Reserve -σε θεωρητικό επίπεδο- να «παγώσει» τα επιτόκια ή τον ρυθμό αύξησής τους και να δώσει πολύτιμες «ανάσες» στην οικονομία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Μαΐου, ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκε στο 4%, το οποίο αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών (από τον Μάρτιο του 2021). Τον Απρίλιο, ο σχετικός δείκτης είχε βρεθεί στο 4,9%.

Σε μηνιαίο επίπεδο, ο πληθωρισμός ανήλθε στο +0,1%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών του Dow Jones.

Πάντως, εξαιρώντας τις τιμές σε τρόφιμα και ενέργεια, η εικόνα δεν είναι εξίσου αισιόδοξη. Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός, ενδεικτικά, ανήλθε στο 5,3% σε ετήσιο επίπεδο και στο 0,4% σε μηνιαίο επίπεδο.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία έρχονται μία ημέρα πριν από την κρίσιμη απόφαση της Federal Reserve, για το ύψος των επιτοκίων.

Οι αναλυτές περιμένουν ότι η Fed, μετά και τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό, θα αποφασίσει το «πάγωμα» των επιτοκίων (έπειτα από 10 διαδοχικές αυξήσεις), τα οποία θα παραμείνουν στο εύρος 5% – 5,25%.

Μια τέτοια εξέλιξη, αναμφίβολα, θα παράσχει πολύτιμες «ανάσες» στην οικονομία, η οποία παραδοσιακά εχθρεύεται τα υψηλά επιτόκια.

Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχωρεί κατά επτά μονάδες βάσης και περιορίζεται κάτω του 3,7% -και συγκεκριμένα στο 3,697%.

Ωστόσο, κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια αν το δρομολογούμενο «πάγωμα» θα αποτελέσει και το κύκνειο άσμα της σφιχτής νομισματικής πολιτικής, δεδομένου ότι οι συνθήκες στην αγορά εργασίας παραμένουν «σφιχτές» και ο δομικός πληθωρισμός είναι υπερδιπλάσιος του στόχου.

Γι’ αυτόν τον λόγο, αρκετοί αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας νέας αύξησης στη συνεδρίαση του Ιουλίου.

Αν σου άρεσε κάνε