UBS: Κρίσιμο τεστ αντοχής για τις αγορές

UBS: Κρίσιμο τεστ αντοχής για τις αγορές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:47 Δημιουργία 13/06/23, 15:40
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Τα μακροοικονομικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας, όπως και οι αποφάσεις για τα επιτόκια, θα αποτελέσουν ένα από τα πιο κρίσιμα τεστ για το κυρίαρχο αφήγημα των αγορών που αφορά την ομαλή προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας σημειώνει η UBS σε ανάλυσή της.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών έχει αυξηθεί 11,2% από την αρχή του 2023 με βάση το ιδανικό σενάριο ότι ο πληθωρισμός στην Αμερική μειώνεται σταθερά, η ανάπτυξη της οικονομίας της αποφεύγει την ύφεση και η αναμενόμενη παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed μπορεί να σηματοδοτήσει ότι έχουν φθάσει αυτά στο peak τους.

Αυτή η εβδομάδα θα είναι κρίσιμη για την ισχύ του αφηγήματος αυτού καθώς σήμερα ανακοινώνονται τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ενώ αύριο θα ανακοινώσει η Fed τις αποφάσεις της για τη νομισματική πολιτική και την Πέμπτη και την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ιαπωνίας, αντίστοιχα.

Ανάπτυξη και πληθωρισμός

Η UBS δεν αποκλείει το ενδεχόμενο νέας ανοδικής κίνησης των μετοχών, αν ο πληθωρισμός των ΗΠΑ μειωθεί περισσότερο από το 4,1% για τον γενικό δείκτη και το 5,1% για τον δομικό, όπως αναμένεται από τους οικονομολόγους, αλλά τονίζει ότι οι επενδυτές θα πρέπει ακόμη και στην περίπτωση αυτή να είναι επιφυλακτικοί στις τοποθετήσεις τους σε μετοχές σε σχέση με τα ομόλογα.

Για την αμερικανική οικονομία προβλέπει ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα μειωθεί η ανθεκτικότητά της καθώς θα εκδηλωθεί με τη συνήθη χρονική υστέρηση ο αντίκτυπος από τις αυξήσεις των επιτοκίων που θα πλήξει επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Σημειώνει ειδικότερα ότι η έρευνα για τον μεταποιητικό τομέα στις ΗΠΑ έδειξε υποχώρηση του κλάδου για έβδομο συνεχόμενο μήνα (στις 46,9 μονάδες, με τις 50 μονάδες να αποτελούν το σημείο καμπής μεταξύ συρρίκνωσης και ανάπτυξης), ενώ ο τομέας των υπηρεσιών αναπτύχθηκε οριακά (στις 50,3 μονάδες).

Οι κινήσεις της Fed

Η Fed μπορεί να κάνει παύση στις αυξήσεις επιτοκίων αύριο, αλλά δεν θα δώσει σήμα για οριστικό τερματισμό των αυξήσεων με δεδομένα τα στοιχεία των τιμών και της αγοράς εργασίας, σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα.

Οι επενδυτές, σημειώνει, γνωρίζουν όλο και περισσότερο ότι μία παύση στον κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής δεν θα σημάνει αναγκαστικά και το τέλος της, όπως φάνηκε την περασμένη εβδομάδα και από τις απρόσμενες αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες του Καναδά και της Αυστραλίας.

Αν και το βασικό σενάριό της είναι ότι η Fed θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια αύριο, θεωρεί ότι υπάρχει περιθώριο να στείλει ο πρόεδρος της, Τζερόμ Πάουελ, αυστηρό μήνυμα εν όψει των στοιχείων για την απασχόληση και τον πληθωρισμό.

Συνέχεια στην αβεβαιότητα

Συνολικά, η UBS αξιολογεί τα ανάμεικτα πρόσφατα στοιχεία της αμερικανικής αγοράς εργασίας ότι υποδηλώνουν μία ακόμη πολύ σφιχτή αγορά. Επιπλέον, ο δομικός πληθωρισμός παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο 2% της Fed.

Συνεπώς, σημειώνει, η αβεβαιότητα για την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων είναι πιθανό να παραμείνει υψηλή και μπορεί να συνεχισθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Αναφορικά με τις μετοχές, σημειώνει ότι ακόμη και στο ιδανικό σενάριο της ομαλής προσγείωσης της αμερικανικής οικονομίας είναι απίθανο τα διεθνή χρηματιστήρια να κάνουν ισχυρό ράλι. Γι’ αυτό, διατηρεί τη θέση της για χαμηλότερη προτίμηση στις διεθνείς και αμερικανικές μετοχές και προτείνει στους επενδυτές να αναζητήσουν ομόλογα υψηλής και επενδυτικής διαβάθμισης.

Αν σου άρεσε κάνε