Σε φάση τεχνικής ύφεσης η Ευρωζώνη - Μείωση κατά 0,1% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο

Σε φάση τεχνικής ύφεσης η Ευρωζώνη - Μείωση κατά 0,1% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:38 Δημιουργία 08/06/23, 13:34
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε τεχνική ύφεση εισήλθε η Ευρωζώνη καθώς από τη δεύτερη ανακοίνωση των στοιχείων της Eurostat προκύπτει ότι το ΑΕΠ της μειώθηκε κατά 0,1% στο α' τρίμηνο του 2023 αντί αύξησης 0,1% που είχε δείξει η πρώτη ανακοίνωση.

Το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 0,1% και στο δ' τρίμηνο του 2022, με την τεχνική ύφεση να ορίζεται ως δύο συνεχόμενα τρίμηνα με αρνητική ανάπτυξη.

Σε ετήσια βάση, πάντως, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε 1% έναντι αύξησης 1,8% στο δ' τρίμηνο του 2022. Η Ευρωζώνη φαίνεται να απέφυγε μία σημαντική οικονομική συρρίκνωση, όπως ήταν ο φόβος το περασμένο Φθινόπωρο, στο απόγειο της ενεργειακής κρίσης, αλλά δεν απέφυγε εντελώς μία σημαντική επιβράδυνση. Σε κάθε περίπτωση, η πτώση των τιμών ενέργειας συνέβαλε στο να είναι ήπια η συρρίκνωση της οικονομίας.

Σε τεχνική ύφεση βρίσκονται η Γερμανία - όπου το ΑΕΠ μειώθηκε 0,5% στο δ' τρίμηνο και 0,3% στο α' τρίμηνο, επηρεάζοντας λόγω του μεγέθους της οικονομίας της συνολικά τα στοιχεία για την Ευρωζώνη - και τρεις ακόμη χώρες: Η Ιρλανδία, όπου το ΑΕΠ μειώθηκε 4,6% στο α' τρίμηνο, η Λιθουανία και η Εσθονία.

Διπλάσιος ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας

Μείωση του ΑΕΠ στο α' τρίμηνο είχαν η Ελλάδα (0,1%), η Μάλτα (0,5%) και η Ολλανδία (0,7%). Σε ετήσια βάση, η ανάπτυξη στην Ελλάδα ήταν διπλάσια από της Ευρωζώνης (2,1% έναντι 1%). Υψηλότερο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης από της Ελλάδας σημείωσαν η Ισπανία (3,8%), η Κύπρος (3,4%) και η Πορτογαλία (2,5%).

Οι άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, πλην της Γερμανίας, σημείωσαν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο α' τρίμηνο Στη Γαλλία, το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,2% στο α' τρίμηνο, στην Ιταλία 0,6% και την Ισπανία 0,5%. Υψηλά αύξηση 1,6% σημείωσε το ΑΕΠ της Πορτογαλίας.

Αύξηση της απασχόλησης

Σύμφωνα με άλλα στοιχεία της Eurostat, η απασχόληση στην Ευρωζώνη αυξήθηκε 0,6% στο α' τρίμηνο του 2023 και 1,6% σε ετήσια βάση. Στην Ελλάδα, η απασχίληση μειώθηκε 0,3%, ενώ αυξήθηκε 1,2% σε ετήσια βάση.

Αν σου άρεσε κάνε