Το 90% των οικονομολόγων «ποντάρουν» σε παύση της αύξησης επιτοκίων από τη Fed

Το 90% των οικονομολόγων «ποντάρουν» σε παύση της αύξησης επιτοκίων από τη Fed

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 19:00 Δημιουργία 07/06/23, 18:57
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Καθώς ο χρόνος για την επόμενη, κρίσιμη συνεδρίαση της Federal Reserve, την ερχόμενη εβδομάδα, μετρά πλέον αντίστροφα η πλειονότητα των οικονομικών αναλυτών εμφανίζεται να θεωρεί ότι το συμβούλιο θα αποφασίσει την παύση του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων.

Αυτό αποτυπώνει δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters, σύμφωνα με την οποία πάνω από το 90% των οικονομολόγων, ήτοι οι 78 από τους 86 που συμμετείχαν, δήλωσαν πως περιμένουν η FOMC θα κρατήσει τα επιτόκια σταθερά στο εύρος του 5% με 5,25% στη συνεδρίαση που θα λάβει χώρα στις 13-14 Ιουνίου. Ωστόσο, θα είναι μια παύση προσωρινή, καθώς ο πληθωρισμός επιμένει, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει τουλάχιστον μία ακόμη αύξηση μέσα στη χρονιά, πιθανότατα τον Ιούλιο. Οι υπόλοιποι 8 οικονομολόγοι που διαφώνησαν, υποστήριξαν πως περιμένουν μια ακόμη μετριοπαθή αύξηση ύψους 25 μονάδων βάσης.

Από κει και πέρα πάνω από το ένα τρίτο, ήτοι οι 32 από τους 86 εμφανίστηκαν πεπεισμένοι ότι η Fed θα προχωρήσει σε τουλάχιστον άλλη μια αναπροσαρμογή των επιτοκίων μέσα στη χρονιά, πιθανότατα στο συμβούλιο του Ιουλίου. Μόλις ένας αναλυτής προέβλεψε δύο διαδοχικές αυξήσεις, τόσο τον Ιούνιο όσο και τον Ιούλιο.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, είχε αφήσει να εννοηθεί στις δηλώσεις του, το Μάιο, ότι ενδεχομένως το συμβούλιο να υιοθετήσει μια προσωρινή στάση αναμονής προκειμένου να αξιολογήσει καλύτερα την επίδραση της μέχρι τώρα περιοριστικής πολιτικής και τις αυξήσεις κατά συνολικά 500 μονάδες βάσης από πέρυσι.

Έκτοτε, η ροή των οικονομικών στοιχείων και οι δηλώσεις αρκετών αξιωματούχων της Τράπεζας ενθάρρυναν την αγορά να προεξοφλήσει την παραμονή των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα κατά το συμβούλιο του Ιουνίου και να θεωρεί πιο πιθανή μια νέα αύξηση στο συμβούλιο του Ιουλίου. Ωστόσο, τα στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά, ενώ την ίδια ώρα η αγορά εργασίας παραμένει ιδιαίτερα ανθεκτική.

«Δεν υπάρχει σημαντική οικονομική διαφορά μεταξύ της αύξησης των επιτοκίων τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Όμως, το να επικοινωνήσουν γιατί τα επιτόκια δεν θα αυξηθούν τον Ιούνιο, παρά τα στοιχεία θα συνιστά μεγάλη πρόκληση (για το συμβούλιο)» επεσήμανε στο Reuters, ο Άντριου Χόλενχορστ της Citi, που ήταν και ο μόνος αναλυτής που δήλωσε πως περιμένει δύο διαδοχικές αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Η συντήρηση της περιοριστικής πολιτικής προφανώς θα συνεχίσει να πιέζει την οικονομία. Λιγότερο από το 60% από τους ερωτηθέντες δηλώνει πως περιμένει πιθανή υποχώρηση της οικονομίας σε ύφεση μέσα στη χρονιά, αν και το ποσοστό αυτό είναι λιγότερο από το αντίστοιχο της δημοσκόπησης του περασμένου μήνα, όταν πάνω από το 70% των αναλυτών θεωρούσε πιθανή μια ύφεση.

Σε κάθε περίπτωση η καθυστέρηση που παρατηρείται στον οριστικό τερματισμό του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων έχουν «σπρώξει» και το πιθανό χρονοδιάγραμμα για την έναρξη της αντίστροφης πορείας της μείωσης των επιτοκίων. Το ενδεχόμενο αυτό μάλλον έχει απομακρυνθεί οριστικά για τη φετινή χρονιά, αν και οι αγορές χρήματος ποντάρουν στη πρώτη μείωση των επιτοκίων μέσα στο 2024, σε ποσοστό 60%.

Αν σου άρεσε κάνε