Έρευνα ΕΚΤ: Οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη

Έρευνα ΕΚΤ: Οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 19:50 Δημιουργία 06/06/23, 19:46
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Τάσεις αποκλιμάκωσης εμφάνισε τον Απρίλιο ο πληθωρισμός στις χώρες της Ευρωζώνης, δίνοντας ακόμη ένα «πάτημα» στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να σταματήσει ή έστω να φρενάρει τον ρυθμός στις αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της ΕΚΤ, οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον δείκτη τιμών μέσα στους επόμενους 12 μήνες υποχώρησαν στο 4,1% από 5% τον Μάρτιο.

Σε βάθος τριετίας, δε, οι προσδοκίες περιορίστηκαν στο 2,5% από 2,9% προηγουμένως, σημειώνοντας περαιτέρω σύγκλιση με τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.

Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται να ενισχύσουν το σενάριο της σταδιακής ολοκλήρωσης της σφιχτής νομισματικής πολιτικής, παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των αναλυτών περιμένει μια περαιτέρω αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης έως τον Σεπτέμβριο.

Τον Μάιο, σύμφωνα με τα δεδομένα της Eurostat, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 6,1% έναντι 7% τον Απρίλιο, ενώ ο δομικός πληθωρισμός (εξαιρεί τις τιμές σε ενέργεια και τρόφιμα) ανήλθε στο 5,3%.

Οι ειδικοί περιμένουν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει την επόμενη εβδομάδα σε ακόμη μία αύξηση επιτοκίων, ενώ το ίδιο αναμένεται να πράξει και τον Ιούλιο, σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει πλήρως το πληθωριστικό φαινόμενο.

Σήμερα, το βασικό επιτόκιο της Ευρωζώνης ανέρχεται στο 3,75%, ενώ το επιτόκιο καταθέσεων καθορίζεται στο 3,25%.

Σε κάθε περίπτωση, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επανέλαβε τη Δευτέρα ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν περαιτέρω, προκειμένου να ανακτηθεί ο έλεγχος στις τιμές, ενώ ταυτόχρονα υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις ότι ο δομικός πληθωρισμός έχει ήδη κορυφωθεί.

Αν σου άρεσε κάνε