Μεγάλου: «Η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση τα επόμενα χρόνια»

Μεγάλου: «Η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση τα επόμενα χρόνια»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 23:44 Δημιουργία 06/06/23, 16:58
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, ο οποίος παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη να προκύψει μια σταθερή κυβέρνηση από τις κάλπες της 25ης Ιουνίου.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, ο κ. Χρήστος Μεγάλου υποστήριξε ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,5% το 2023, ενώ τα επόμενα έτη θα «τρέξει» με ενίσχυση της τάξεως του 3%.

Παράλληλα, εξέφρασε την προσδοκία αύξησης των άμεσων ξένων επενδύσεων, αλλά και μεγάλης ώθησης στις ελληνικές εξαγωγές, χωρίς βέβαια να παραλείψει τη σημασία συγκρότησης μιας σταθερής κυβέρνησης τα επόμενα χρόνια.

«Tο αποτέλεσμα των εκλογών ήταν ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και πιστεύουμε ότι οι επόμενες εκλογές θα οδηγήσουν σε μια σταθερή κυβέρνηση, κάτι που χρειάζεται η χώρα για τα επόμενα χρόνια» ανέφερε, χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τον πληθωρισμό, ο κ. Μεγάλου εκτίμησε ότι αρχίζει ουσιαστικά να μειώνεται και στην Ελλάδα.

Όσον αφορά τον σχεδιασμό για την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ανέφερε ότι η σχετική διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025, ενώ διαβεβαίωσε ότι η Πειραιώς ήδη αναζητά συμβούλους. «Υπάρχει μια πολιτική που επιβάλλει να συμβεί αυτό έως το 2025, και ότι το ΤΧΣ εργάζεται προς αυτόν τον στόχο» σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs), επεσήμανε ότι μέχρι το τέλος του 2023 ο εν λόγω δείκτης της Πειραιώς θα οδεύει προς το 5%.

Τέλος, ξεχωριστή αναφορά έκανε στο ζήτημα των επιτοκίων. Συγκεκριμένα, ο κ. Μεγάλου εκτίμησε ότι «αφενός έχουμε το καθαρό περιθώριο επιτοκίου να αυξάνεται και από την άλλη, οι καταθέτες θα απαιτήσουν υψηλότερη απόδοση για τα χρήματά τους και αυτό είναι κάτι πάνω στο οποίο εργαζόμαστε. Πιστεύουμε ότι το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο θα κυμανθεί γύρω στα 2,3%-2,4%, που είναι ένα πολύ καλό περιθώριο για μια ευρωπαϊκή τράπεζα. H Ελλάδα τον Απρίλιο σημείωσε πληθωρισμό 3% για το έτος, που είναι ένας αξιοσημείωτος αριθμός. Παρ' όλα αυτά, αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια προς το όριο του 3,75%, αλλά και πάλι δεν πιστεύουμε ότι αυτό θα επηρεάσει σημαντικά τα χαρτοφυλάκια μας. Παραμένουμε προσεκτικοί και σε ετοιμότητα να βοηθήσουμε τους πελάτες μας αν χρειαστεί».

Αν σου άρεσε κάνε