Στουρνάρας: «Ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας με πειθαρχημένη πολιτική δαπανών»

Στουρνάρας: «Ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας με πειθαρχημένη πολιτική δαπανών»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 18:28 Δημιουργία 02/06/23, 18:18
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Εκτενές ρεπορτάζ για... τις περιπέτειες του κ. Γιάννη Στουρνάρα ως Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και δηλώσεις του, φιλοξενεί η σημερινή έκδοση της Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Σε έναν χρόνο ο Γιάννης Στουρνάρας συμπληρώνει μία δεκαετία ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας... Κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται τόση ικανοποίηση και αναδρομική επιβεβαίωση για τη συμμετοχή σε αυτό το όργανο λήψης αποφάσεων, όσο ο Στουρνάρας», αναφέρει η FAZ.

«Γιατί η Ελλάδα βρίσκεται σε σταθερή πορεία ανάκαμψης, παρά την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μετά την πρόσφατη εκλογική νίκη της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μητσοτάκη, η χώρα έχει καλές πιθανότητες να διατηρήσει τα επόμενα χρόνια ένα σταθερό πολιτικό πλαίσιο, το οποίο θα επιτρέψει νέες μεταρρυθμίσεις», προσθέτει η έγκυρη γερμκανική εφημερίδα.

«Κατά την ταραχώδη περίοδο 2012-2015, όταν η Ελλάδα έφτασε ένα βήμα μακριά από την έξοδο από το ευρώ», αναφέρει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης, ο κ. Γιάννης Στουρνάρας «δεν σκέφτηκε ούτε για ένα δευτερόλεπτο το Grexit».

Στο δημοσίευμα της FAZ αναφέρεται επίσης ότι «εκείνους τους δραματικούς μήνες του 2015, όταν ο αριστερός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός των Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης πόνταραν σε μία επικίνδυνη αντιπαράθεση με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ο κ. Στουρνάρας είχε πολλά να υπομείνει» και επισημαίνει πως «σήμερα, τα δάνεια έχουν αυξήσει σημαντικά το επίπεδο του χρέους της χώρας, αλλά οι όροι χρηματοδότησης είναι τέτοιοι που η Ελλάδα δύσκολα θα επιβαρυνθεί από τα αυξανόμενα επιτόκια για αρκετά χρόνια. Λόγω των σκληρών μέτρων λιτότητας, των μεταρρυθμίσεων, των ξένων επενδύσεων και της αρωγής του Ταμείου Ανάκαμψης, η χώρα παρουσιάζει σήμερα ρυθμούς ανάπτυξης άνω του μέσου όρου, με ταυτόχρονη μείωση της ανεργίας».

Σε σχέση με όσα λέγονται για τις αντιπαραθέσεις κατά τη λήψη αποφάσεων στο πλαίσιο της ΕΚΤ, ο διοικητής της ΤτΕ τονίζει ότι στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ επικρατεί μεγαλύτερη ομοψυχία από ότι ισχυρίζονται πολλά μέσα ενημέρωσης, αλλά παραδέχεται ότι «τα Οικονομικά δεν είναι μία ακριβής επιστήμη, είναι περισσότερο μία τέχνη, μία κοινωνική επιστήμη και γι’ αυτό υπάρχουν διαφορές απόψεων».

Πεπεισμένος Ευρωπαίος

Η FAZ σημειώνει ότι ο Στουρνάρας, «ένας από τους κορυφαίους οικονομολόγους της χώρας του, είναι πέρα για πέρα ένας πεπεισμένος Ευρωπαίος».

Από την κυβέρνηση, ο κ. Στουρνάρας ζητά να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, «μέσω μίας πειθαρχημένης πολιτικής δαπανών και αποφασιστικών μεταρρυθμίσεων. Το ακόμη και σήμερα υψηλότερο ποσοστό φοροδιαφυγής στην Ευρώπη πρέπει να καταπολεμηθεί, όπως και η έλλειψη ανταγωνισμού στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών», αναφέρει.

Με πληροφορίες από Imerisia.gr

Αν σου άρεσε κάνε