Τα θετικά στοιχεία για τον πληθωρισμό δείχνουν φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων

Τα θετικά στοιχεία για τον πληθωρισμό δείχνουν φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 16:41 Δημιουργία 31/05/23, 16:34
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

H μείωση του πληθωρισμού στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία -μεγαλύτερη της αναμενόμενης- έχει ενισχύσει τη θέση όσων στελεχών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θεωρούν ότι οι αυξήσεις επιτοκίων μπορούν και πρέπει να τερματισθούν σύντομα.

Αντίστοιχα, οι αγορές χρήματος έχουν περιορίσει τις προσδοκίες τους και δεν προεξοφλούν πλέον πλήρως πρόσθετες αυξήσεις 50 μονάδων βάσης (μισής ποσοστιαίας μονάδας) από την ΕΚΤ. Το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ αυξήθηκε τον Μάιο κατά 25 μ.β. στο 3,25% και οι αγορές ανέμεναν δύο ακόμη αυξήσεις, η πρώτη στις 15 Ιουνίου που είναι η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ και η δεύτερη στις 27 Ιουλίου.

Ράλι των ομολόγων

Τα θετικά στοιχεία για τον πληθωρισμό οδήγησαν σε ράλι των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, με τις αποδόσεις των διετών και πενταετών γερμανικών τίτλων να υποχωρούν κατά 10 μ.β. και των 10ετών κατά 5 μ.β. στο 2,28%.

Ο πληθωρισμός στη Γαλλία μειώθηκε τον Μάιο στο 6% από 6,9% τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας, έναντι 6,4% που ήταν η μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο ενός έτους. Σημαντικό είναι ότι η αποκλιμάκωση έγινε αισθητή σε όλο το φάσμα της οικονομίας, με τις αυξήσεις τιμών των μεταποιημένων προϊόντων και των υπηρεσιών να περιορίζονται στο 4,1% και 3%, αντίστοιχα.

Αποκλιμάκωση των τιμών

Μεγαλύτερη ήταν η μείωση του πληθωρισμού στην Ισπανία, όπου υποχώρησε από 4% τον Απρίλιο στο 2,9%, το χαμηλότερο επίπεδο διετίας.

Στη Γερμανία, τα στοιχεία που ανακοίνωσε πριν από λίγο η στατιστική υπηρεσία έδειξαν μείωση του πληθωρισμού στο 6,1% από 7,2% τον Απρίλιο με βάση τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή και στο 6,3% από 7,6%, με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη.

Αύριο θα ανακοινώσει η Eurostat τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, ο οποίος αναμένεται επίσης ότι θα είναι σημαντικά μειωμένος.

Υψηλός ο δομικός πληθωρισμός

Ωστόσο, αν και η μείωση του γενικού δείκτη του πληθωρισμού είναι καλοδεχούμενη για την ΕΚΤ, ο δομικός πληθωρισμός – που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων - δεν μειώνεται γρήγορα και αυτό οδηγεί τα «γεράκια» της κεντρικής τράπεζας, όπως ο Γερμανός επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ, Γιόαχιμ Νάγκελ, να ζητούν να συνεχισθούν οι αυξήσεις επιτοκίων και μετά το καλοκαίρι.

Ο γενικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ανήλθε στο 7% τον Απρίλιο, σημαντικά υψηλότερος από τον στόχο 2% της κεντρικής τράπεζας, ενώ ο δομικός πληθωρισμός μειώθηκε οριακά στο 5,6% από 5,7% τον Μάρτιο.

Μιλώντας νωρίτερα σήμερα, το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Μάντις Μίλερ, δήλωσε ότι πιθανότατα θα γίνουν περισσότερες από μία αυξήσεις επιτοκίων της τάξης των 25 μ.β., προειδοποιώντας ότι ο δομικός πληθωρισμός «δυστυχώς δεν δείχνει ακόμη σημάδια επιβράδυνσης».

Με πληροφορίες από Imerisia.gr

Αν σου άρεσε κάνε