Επιφυλάξεις στις αγορές ομολόγων μετά τη συμφωνία για το όριο χρέους των ΗΠΑ

Επιφυλάξεις στις αγορές ομολόγων μετά τη συμφωνία για το όριο χρέους των ΗΠΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:42 Δημιουργία 28/05/23, 15:25
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η καταρχήν συμφωνία για την αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ, που επιτεύχθηκε σήμερα το πρωί, αποτελεί σίγουρα ένα καλό νέο για τις αγορές των αμερικανικών ομολόγων.

Ωστόσο, κύκλοι της αγοράς εκφράζουν φόβους ότι η ανακούφιση αυτή μπορεί να είναι σύντομη καθώς το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε μπαράζ εκδόσεων νέων τίτλων, στραγγίζοντας τη ρευστότητα. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα επιχειρήσεις αναπληρώσει γρήγορα τα άδεια ταμεία του με εκδόσεις ομολόγων, απορροφώντας ρευστότητα εκατοντάδων δισ. δολαρίων από την αγορά.

«Η συμφωνία θα είναι πολύ καλή για τις αγορές», δήλωσε ο διευθυντής της KlarityFX, προσθέτοντας ότι «θέλουμε να δούμε ποιο είναι το περιεχόμενό της».

Οι εκδόσεις ομολόγων

Η αύξηση του ορίου χρέους από το επίπεδο των 31,4 τρισ. δολαρίων αναμένεται να ακολουθηθεί το επόμενο επτάμηνο από εκδόσεις βραχυπρόθεσμων ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου ύψους 1,1 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις της JPMorgan, ένα σχετικά μεγάλο ποσό για μία τέτοια χρονική περίοδο.

Αυτές οι εκδόσεις ομολόγων, πιθανόν με τα σημερινά επιτόκια, θεωρείται ότι θα μειώσουν δραστικά τα διαθέσιμα των τραπεζών καθώς οι καταθέσεις των πελατών τους θα στραφούν στα κρατικά ομόλογα που έχουν μεγαλύτερες αποδόσεις και είναι σχετικά πιο ασφαλή.

Εκροές καταθέσεων

Μία τέτοια εξέλιξη θα όξυνε μία ήδη παρατηρούμενη τάση εκροών καταθέσεων, θα ασκούσε μεγαλύτερη πίεση στη ρευστότητα ή θα αφαιρούσε μετρητά που έχουν οι τράπεζες, θα ωθούσε ανοδικά τα επιτόκια για βραχυπρόθεσμα δάνεια και ομόλογα και τελικά θα έκανε πιο ακριβή τη χρηματοδότηση για τις εταιρείες που υποφέρουν ήδη από το περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων.

«Θα υπάρξει ασφαλώς ανακούφιση στις αγορές ομολόγων», δήλωσε αναλυτής της Macquarie, προσθέτοντας: «Αλλά αυτό που δεν θα λύσει είναι ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν αυξηθεί σε όλη την καμπύλη πρόσφατα… με την προσδοκία ότι θα υπάρξουν αρκετές εκδόσεις τίτλων τις επόμενες λίγες εβδομάδες καθώς το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αναπληρώσει τα διαθέσιμά του».

Αναλυτής της BNP εκτίμησε ότι περίπου 750 – 800 δισ. δολάρια μπορεί να μετακινηθούν από ρευστά μέσα, όπως τραπεζικές καταθέσεις. «Η ανησυχία μας είναι ότι αν η ρευστότητα φύγει από το σύστημα, για οποιονδήποτε λόγο, αυτό θα δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου οι αγορές θα είναι επιρρεπείς σε κραχ», δήλωσε ο διευθυντής επενδύσεων της Ruffer.

Η μείωση της ρευστότητας

Ωστόσο, η πίεση στη ρευστότητα δεν είναι δεδομένη. Οι εκδόσεις τίτλων του αμερικανικού δημοσίου θα μπορούσαν αν μέρει να απορροφηθούν από αμοιβαία κεφάλαια χρηματικών διαθεσίμων, τα οποία θα τα προτιμούσαν από τα ρέπος.

Στην περίπτωση αυτή, «ο αντίκτυπος στις ευρύτερες χρηματοπιστωτικές αγορές θα ήταν σχετικά περιορισμένη», σημείωσε ο διευθυντής για τα ομόλογα της BMO Capital Markets.

Με πληροφορίες από Imerisia.gr

Αν σου άρεσε κάνε