Ψυχρολουσία από την Κομισιόν - Πλαφόν 2,6% στην αύξηση των δαπανών το 2024

Ψυχρολουσία από την Κομισιόν - Πλαφόν 2,6% στην αύξηση των δαπανών το 2024

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 19:47 Δημιουργία 24/05/23, 14:13
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Κόφτη στις δαπάνες του προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2024 βάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις συστάσεις της για τις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από το 2024 η Κομισιόν προτίθεται να εφαρμόσει τον νέο μηχανισμό δημοσιονομικής προσαρμογής, στη βάση των προτάσεων που έχει κάνει για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αν και το νέο πλαίσιο δεν έχει ακόμη την έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Κομισιόν για την Ελλάδα, οι καθαρές πρωτογενείς δαπάνες δεν θα πρέπει να αυξηθούν περισσότερο από 2,6% το επόμενο έτος σε σχέση με τις φετινές δαπάνες.

Το πλαφόν αυτό θα εφαρμόζεται σε όλες τις δαπάνες του προϋπολογισμού πλην εκείνων που αφορούν τους τόκους για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. Το ποσό των δαπανών θα προσαρμόζεται αν λαμβάνονται νέα φορολογικά μέτρα, ενώ θα εξαιρούνται οι κυκλικές δαπάνες για επιδόματα ανεργίας.

Τα μέτρα στήριξης

Η Κομισιόν ζητά επίσης να τεθεί τέλος στα μέτρα στήριξης για την ενέργεια έως το τέλος του 2023 και τονίζει ότι σε περίπτωση που υπάρξει νέα αύξηση των τιμών ενέργειας θα πρέπει να υπάρξουν στοχευμένα μέτρα που δεν θα επηρεάζουν τη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι η εξοικονόμηση από την απόσυρση των μέτρων στήριξης θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του ελλείμματος. «Αν νέες αυξήσεις στις τιμές ενέργειας καταστήσουν αναγκαία μέτρα στήριξης, να διασφαλίσετε ότι αυτά θα είναι στοχευμένα για την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, δημοσιονομικά προσιτά και να διατηρήσετε τα κίνητρα για την εξοικονόμηση ενέργειας», σημειώνει στις συστάσεις της.

Αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων

Στην αξιολόγησή της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η Κομισιόν σημειώνει ότι παρά τη σχετικά μεγάλη δημοσιονομική στήριξη που δόθηκε στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στο πλαίσιο της ενεργειακής κρίσης, σημειώθηκε το 2022 πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ. «Τα πρωτογενή πλεονάσματα αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω καθώς αποσύρονται τα μέτρα στήριξης για την πανδημία και το δημοσιονομικό κόστος των ενεργειακών μέτρων είναι πιθανό να είναι χαμηλότερο από το αναμενόμενο», σημειώνει.

Αν και η ανάκαμψη μετά την πανδημία έχει ολοκληρώσει πρακτικά τη διαδρομή της, «έρχονται στο προσκήνιο αντίθετοι άνεμοι» λόγω των πιο αυστηρών δημοσιονομικών και νομισματικών συνθηκών και του δύσκολου παγκόσμιου περιβάλλοντος, σημειώνεται.

Τα κόκκινα δάνεια

Για τις τράπεζες σημειώνει ότι συνέχισαν να μειώνουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους και η επάνοδός τους στην κερδοφορία βοηθά στην προετοιμασία του τραπεζικού τομέα για τις μελλοντικές δυσκολίες καθώς η οικονομία θα επιβραδύνεται.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έκανε περαιτέρω πρόοδο για να ξεπερασθούν διαρθρωτικά προβλήματα, όπως με την κωδικοποίηση της εργασιακής νομοθεσίας και το Κτηματολόγιο καθώς και με τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Ωστόσο, προσθέτει, χρειάζεται περισσότερη παρακολούθηση για τα πλαίσια των φορολογικών ρυθμίσεων και τα φέσια του Δημοσίου σε ιδιώτες.

Αν σου άρεσε κάνε