«Γεράκι» της Fed ζητεί δύο ακόμα αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2023

«Γεράκι» της Fed ζητεί δύο ακόμα αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2023

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 23:34 Δημιουργία 22/05/23, 20:59
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

O πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας του Σεντ Λιούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, δήλωσε ότι η Fed πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια ακόμη δύο φορές εντός του 2023 προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

«Θεωρώ ότι θα πρέπει να φτάσει υψηλότερα το επιτόκιo για να υπάρξει καθοδική πίεση στον πληθωρισμό και να επανέλθουμε έγκαιρα στον στόχο μας για τον πληθωρισμό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζέιμς Μπούλαρντ και πρόσθεσε: «Σκέφτομαι δύο επιπλέον κινήσεις φέτος – δεν ξέρω πότε ακριβώς θα γίνονταν, αλλά έχω συχνά υποστηρίξει ότι είναι καλύτερα νωρίτερα παρά αργότερα», πρόσθεσε.

Ο κ. Μπούλαρντ είναι από τα «γεράκια» της Fed που είχε ταχθεί από νωρίς υπέρ μίας επιθετικής αύξησης των επιτοκίων, πριν ακόμη κινηθεί η αμερικανική κεντρική τράπεζα σε αυτή τη γραμμή.

Οι δηλώσεις Πάουελ

Η Fed αύξησε τα επιτόκια επιθετικά από πέρυσι και στην τελευταία συνεδρίαση του Μαΐου έφθασε στο 5% έως 5,25% από το σχεδόν μηδενικό επίπεδο τον Μάρτιο του 2022.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην αυξηθούν τα επιτόκια στη συνεδρίαση στις 13/14 Ιουνίου. Στη συνεδρίαση του Μαρτίου, η μέση πρόβλεψη των αξιωματούχων της Fed ήταν ότι το επιτόκιο θα φθάσει στο 5,1%, επίπεδο που έφθασε αυτό τον μήνα. Νέα πρόβλεψη θα υπάρξει στην προσεχή συνεδρίαση.

Ο κ. Μπούλαρντ είπε ότι η πρόβλεψη του Μαρτίου βασίστηκε σε μία οριακή ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας και σε ταχεία μείωση του πληθωρισμού, αλλά αντί τούτου η ανάπτυξη ήταν πιο εύρωστη και οι πιέσεις στις τιμές δεν μειώθηκαν γρήγορα.

Για τον λόγο αυτό, είπε, η Fed πρέπει να αυξήσει και άλλο τα επιτόκια και το σημερινό περιβάλλον, με την ανεργία στο χαμηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1960, είναι καλή συγκυρία για δράση.

Αν σου άρεσε κάνε