Προβληματίζουν οι εκδόσεις χρέους μετά τη συμφωνία για το χρέος των ΗΠΑ

Προβληματίζουν οι εκδόσεις χρέους μετά τη συμφωνία για το χρέος των ΗΠΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 18:16 Δημιουργία 19/05/23, 15:03
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Μπορεί μία συμφωνία για την αύξηση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ να θεωρείται πιθανή, ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο, ωστόσο η Wall Street φοβάται τον αντίκτυπο που θα έχει αυτή στην οικονομία.

Συγκεκριμένα οι φόβοι τόσο των αναλυτών όσο και των επενδυτών εδράζονται όχι μόνο στις επιπτώσεις από την επώδυνη διαμάχη των πολιτικών δυνάμεων στις ΗΠΑ αλλά και από την προσπάθεια που θα κάνει το υπουργείο Οικονομικών να αναπληρώσει τα ταμειακά του διαθέσιμα.

Ο Αρι Μπέργκμαν, η εταιρεία του οποίου ειδικεύεται στη δύσκολη διαχείριση κινδύνων, δήλωσε ότι οι επενδυτές πρέπει να καλυφθούν για την επόμενη ημέρα της συμφωνίας στην Ουάσιγκτον.

Όπως αναφέρει, το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο είχε σταματήσει από τον Ιανουάριο τις εκδόσεις ομολόγων προκειμένου να μην υπερβεί το όριο χρέους των 31,4 τρισ. δολαρίων, θα σπεύσει να καλύψει το χαμένο έδαφος με έναν καταιγισμό εκδόσεων βραχυπρόθεσμων ομολόγων προκειμένου να μπορεί να πληρώνει τις υποχρεώσεις του.

Οι εκδόσεις ομολόγων

Η προσφορά τίτλων από το αμερικανικό δημόσιο εκτιμάται σε πολύ πάνω από 1 τρισ. δολάρια έως το τέλος του τρίτου τριμήνου, στεγνώνοντας γρήγορα τη ρευστότητα του τραπεζικού τομέα, αυξάνοντας τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια χρηματοδότησης και σφίγγοντας τον κλοιό στην αμερικανική οικονομία, η οποία κατά πολλούς βρίσκεται στα πρόθυρα ύφεσης.

Η Bank of America εκτιμά ότι η πλημμύρα εκδόσεων χρέους θα είχε τις ίδιες συνέπειες στην οικονομία με μία αύξηση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι ότι όταν λυθεί το θέμα του ορίου χρέους –και θεωρώ ότι θα λυθεί– θα υπάρξει ένα πολύ βαθύ άδειασμα ρευστότητας... Αυτό δεν είναι κάτι πολύ προφανές, αλλά είναι μία πραγματικότητα και έχουμε δει στο παρελθόν ότι μία τέτοια μείωση τη ρευστότητας επηρεάζει αρνητικά τις αγορές που έχουν ρίσκο, όπως των μετοχών και των πιστώσεων», επεσήμανε ο Μπέργκμαν.

Πιστωτική σύσφιγξη και αύξηση επιτοκίων

Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ότι μετά το τέλος της διαμάχης για την αύξηση του ορίου χρέους, η δυναμική των ταμειακών διαθεσίμων του υπουργείου Οικονομικών σε συνδυασμό με τη μείωση του χαρτοφυλακίου ομολόγων της Fed (που είναι γνωστή ως πιστωτική σύσφιξη ή QT) και το πλήγμα από τα υψηλά επιτόκια θα επηρεάσουν αρνητικά τα ριψοκίνδυνα assets και την οικονομία.

Η αύξηση του χρέους πλησιάζει καθώς ο πρόεδρος της Βουλής, ο Ρεπουμπλικάνος Κέβιν ΜακΚάρθι, δήλωσε χθες ότι οι διαπραγματευτές μπορεί να καταλήξουν σε κατ’ αρχή συμφωνία ακόμη και στο Σαββατοκύριακο και ότι αναμένει αυτή να έρθει στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.

Μετά τη συμφωνία, το ταμειακό μαξιλάρι των ΗΠΑ αναμένεται να εκτιναχθεί στα 550 δις, δολάρια στο τέλος Ιουνίου από 95 δις. δολάρια σήμερα και να φθάσει τα 600 δισ. δολάρια τρεις μήνες αργότερα, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών.

Αν σου άρεσε κάνε