Πλαφόν σε αναλήψεις μετρητών και αγορές χρυσού στην Τουρκία

Πλαφόν σε αναλήψεις μετρητών και αγορές χρυσού στην Τουρκία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 19:22 Δημιουργία 18/05/23, 19:18
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων η επιβολή πλαφόν στη χρήση πιστωτικών καρτών για αναλήψεις μετρητών και στις αγορές χρυσού, προκειμένου να στηριχθεί η λίρα και να επιβραδυνθεί η πιστωτική επέκταση έλαβε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας.

Το τουρκικό νόμισμα συνέχισε να υποχωρεί μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, με την ισοτιμία του να διαμορφώνεται σήμερα στις 19,78 λίρες ανά δολάριο, μία ανάσα από το χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ των 19,80 λιρών.

Εν όψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στις 28 Μαΐου, η κεντρική τράπεζα έστειλε οδηγία στις τουρκικές τράπεζες, σύμφωνα με την οποία τίθεται πλαφόν 15 χιλιάδων τουρκικών λιρών στις αναλήψεις μετρητών με τη χρήση πιστωτικών καρτών και την αγορά κοσμημάτων.

Επίσης, η κεντρική τράπεζα περιόρισε το όριο ημερήσιας αγοράς συναλλάγματος από τις τράπεζας κατά 25%, ενώ αύξησε την προμήθεια για αγορά ξένου νομίσματος από 5% σε 10% και στο 30% μετά τις 28 Ιουλίου.

Οι τουρκικές Αρχές επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για να σταθεροποιήσουν τη λίρα, η οποία έχει κάνει βουτιά 80% από το 2018 και έχει υποχωρήσει 20% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Η ανορθόδοξη πολιτική του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μειώνει τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον δυσθεώρητο πληθωρισμό έχει οδηγήσει στη συνεχή κατρακύλα της λίρας.

Προσδοκίες για περαιτέρω πτώσης της ισοτιμίας

Μία νίκη του Ερντογάν θα σημάνει πιθανότατα τη συνέχιση των οικονομικών πολιτικών που οδήγησαν στην κατρακύλα της λίρας. Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει πάνω από 1% έναντι του δολαρίου μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών, ενώ το κόστος ασφάλισης για τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Τουρκίας την επόμενη πενταετία αυξήθηκε σε σχεδόν 690 μονάδες βάσης, το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο και αυξημένο κατά 172 μ.β. από την Παρασκευή.

Οι προσδοκίες περαιτέρω υποτίμησης τους επόμενους μήνες – ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών στις 28 Μαΐου – αυξάνουν τη ζήτηση για δολάρια.

«Στην αγορά συναλλάγματος, δεν πρέπει να αναμένεται κάτι νέο από την κεντρική τράπεζα έως τις επαναληπτικές εκλογές... Αυτό σημαίνει ότι η πρόσβαση σε συνάλλαγμα θα είναι περιορισμένη και πιο ακριβή για τους μικροεπενδυτές σε σχέση με τη διατραπεζική αγορά. Εχουμε ήδη αρχίσει να βλέπουμε βήματα στην κατεύθυνση αυτή», δήλωσε ο Τσαγκρί Κουτμάν, ειδικός για τις τουρκικές αγορές στην εταιρεία KNG Securities.

Αν σου άρεσε κάνε