Οι αυξήσεις σε μισθούς τιμές κρατούν ψηλά τον πληθωρισμό στην Αγγλία

Οι αυξήσεις σε μισθούς τιμές κρατούν ψηλά τον πληθωρισμό στην Αγγλία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 17:13 Δημιουργία 18/05/23, 17:09
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η Βρετανία έχει διψήφιο πληθωρισμό, τον υψηλότερο μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών, και ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), Αντριου Μπέιλι, κάνει λόγο για ένα σπιράλ αυξήσεων μισθών και τιμών που ουσιαστικά ακυρώνει τις αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα.

«Σε κάποιο βαθμό, η ένταση του δομικού πληθωρισμού (στη Βρετανία) αντανακλά τον έμμεσο αντίκτυπο των υψηλότερων τιμών ενέργειας, αλλά αντανακλά και δευτερογενή αποτελέσματα καθώς τα εξωτερικά σοκ αλληλοεπιδρούν με την κατάσταση της εγχώριας οικονομίας», δήλωσε ο κ. Άντριου Μπέιλι σε ομιλία του.

«Καθώς ο γενικός πληθωρισμός υποχωρεί, αυτές οι δευτερογενείς συνέπειες είναι απίθανο να εξαφανιστούν τόσο γρήγορα όσο εμφανίστηκαν», πρόσθεσε.

Ο κ. Μπέιλι αναφέρθηκε στις αυξήσεις των μισθών και στον καθορισμό των τιμών στη Βρετανία μεταξύ των λόγων που συντηρούν υψηλά τον πληθωρισμό.

Η κατάσταση αυτή ενέχει τον κίνδυνο ενός σπιράλ μισθών-τιμών, όπου οι εργαζόμενοι ζητούν υψηλότερους μισθούς για να καλύψουν τον πληθωρισμό, διαιωνίζοντας τα δευτερογενή αποτελέσματα.

Στο 10,1% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία έτρεχε τον Μάρτιο με ετήσιο ρυθμό 10,1%, εκπλήσσοντας τους οικονομολόγους. Ο δομικός πληθωρισμός -που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού- παρέμεινε σταθερός στο 5,7%.

Ο κ. Μπέιλι είπε ότι η χαλάρωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας, όπου οι κενές θέσεις έχουν αρχίσει να μειώνονται, είναι βραδύτερη απ’ ό,τι ανέμενε η κεντρική τράπεζα.

Σημείωσε ότι οι αυξήσεις των ονομαστικών μισθών των τιμών των υπηρεσιών εξελίχθηκαν σύμφωνα με τις προβλέψεις της τράπεζας. Η BoE βλέπει ενδείξεις επιβράδυνσης των μισθολογικών αυξήσεων, αλλά σημειώνει ότι ο πληθωρισμός στον τομέα των υπηρεσιών παραμένει υψηλός.

Αν σου άρεσε κάνε