Ζημιές 17 δισ. δολαρίων από την εξαγορά της Credit Suisse υπολογίζει η UBS

Ζημιές 17 δισ. δολαρίων από την εξαγορά της Credit Suisse υπολογίζει η UBS

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:52 Δημιουργία 17/05/23, 14:49
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στα 17 δισ. δολάρια υπολογίζει η UBS τις ζημιές από την εξαγορά της Credit Suisse, με μία συμφωνία που η ίδια δεν ήθελε αλλά εξαναγκάστηκε να προχωρήσει σε αυτή.

Σε έγγραφό της προς την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), η UBS ανέφερε ότι είχε στη διάθεσή της λιγότερες από τέσσερις ημέρες για τον έλεγχο της οικονομικής θέσης της Credit Suisse, λόγω των έκτακτων συνθηκών.

Στις 19 Μαρτίου, η ελβετική κρατική τράπεζα (SNB) ανακοίνωσε την εξαγορά της μικρότερης ανταγωνίστριάς της έναντι 3 δις. ελβετικών φράγκων σε μετοχές και την αποδοχή ζημιάς έως 5 δις. φράγκων από τη διακοπή μέρους των δραστηριοτήτων της.

Το ενδιαφέρον της UBS για την εξαγορά της CS είχε αρχίσει τον Οκτώβριο, όταν η Επιτροπή Στρατηγικής του Συμβουλίου των Διευθυντών της εξέτασε τη δύσκολη θέση της ανταγωνίστριάς της, σύμφωνα με το έγγραφο.

Τότε, η CS αντιμετώπιζε ήδη εκροές καταθέσεων σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα από αυτές του τριμήνου Ιουλίου – Σεπτεμβρίου.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, το μάνατζμεντ της UBS προχώρησε σε μία προκαταρκτική αξιολόγηση των συνεπειών από ενδεχόμενη εξαγορά της CS, η οποία παρουσιάστηκε στη Στρατηγική Επιτροπή στις 19 Δεκεμβρίου.

Τον Φεβρουάριο, η Επιτροπή Στρατηγικής και το Συμβούλιο Διευθυντών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν ήταν επιθυμητή η εξαγορά και συνέστησε περαιτέρω ανάλυση για το σενάριο που η CS περιερχόταν σε τόσο δύσκολη θέση, ώστε οι ρυθμιστικές Αρχές θα ζητούσαν από την UBS να παρέμβει.

Αν σου άρεσε κάνε