Ευχάριστη έκπληξη από την EBRD - Αναθεώρησε στο 2,4% την πρόβλεψή της για το ελληνικό ΑΕΠ

Ευχάριστη έκπληξη από την EBRD - Αναθεώρησε στο 2,4% την πρόβλεψή της για το ελληνικό ΑΕΠ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:46 Δημιουργία 16/05/23, 14:43
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε θεαματική αναθεώρηση προς τα πάνω της πρόβλεψής της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας προχώρησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, μία ημέρα μετά την αντίστοιχη αναθεώρηση από την Κομισιόν στο πλαίσιο των εαρινών προβλέψεων της.

Συγκεκριμένα, η EBRD προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας θα αυξηθεί φέτος 2,4% αντί του 1,5% που προέβλεπε τον Φεβρουάριο. Σημειώνεται ότι και η Κομισιόν προέβλεψε χθες ρυθμό ανάπτυξης 2,4% για φέτος.

Για το 2024, προβλέπεται οριακή υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης στο 2,3% έναντι 3% που εκτιμούσε η τράπεζα πριν από τρεις μήνες.

Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές

Αν και η οικονομία επιβραδύνεται σε σχέση με την ανάπτυξη 5,9% που σημειώθηκε το 2022, «οι συνολικές βραχυπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν θετικές», σημειώνει στην έκθεσή της η EBRD. «Η υλοποίηση των επενδύσεων που χρηματοδοτούνται με δάνεια και επιδοτήσεις του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και Αναθεκτικότητας προχωρούν καλά και μετριάζουν τους καθοδικούς κινδύνους από την αναταραχή σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο», σημειώνει.

Οι δείκτες βιομηχανικής παραγωγής και κλίματος τους πρώτους μήνες του 2023 ήταν κυρίως θετικοί, σημειώνει η έκθεση. Για το δημόσιο χρέος αναφέρει ότι παραμένει το υψηλότερο στην Ευρώπη ως ποσοστό του ΑΕΠ αλλά ο λόγος αυτός μειώθηκε σημαντικά την τελευταία διετία, από άνω του 200% του ΑΕΠ στα τέλη του 2020 σε περίπου 170% στο τέλος του 2022, ως αποτέλεσμα της μεγάλης αύξησης του ονομαστικού εισοδήματος και των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να είναι αντίστοιχη με την ανάπτυξη στο σύνολο των χωρών που χρηματοδοτεί η EBRD (2,2% φέτος και 3,4% το 2023) καθώς και με την ανάπτυξη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (2,3% και 3%, αντίστοιχα).

Αν σου άρεσε κάνε