Στουρνάρας: «Οι προγραμματικές δηλώσεις θα κρίνουν την επενδυτική βαθμίδα»

Στουρνάρας: «Οι προγραμματικές δηλώσεις θα κρίνουν την επενδυτική βαθμίδα»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 20:37 Δημιουργία 16/05/23, 13:47
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Τις προϋποθέσεις για να λάβει την επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα ανέλυσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική» τόνισε μεταξύ άλλων πως «εάν οι πρώτες προγραμματικές δηλώσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης είναι ευθυγραμμισμένες με τις απαιτήσεις των οίκων αξιολόγησης για τη χορήγηση επενδυτικής βαθμίδας, τότε η Ελλάδα θα την λάβει».

Ο κεντρικός τραπεζίτης είπε ακόμη ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα αποτελέσει μία από τις βασικές προκλήσεις την επόμενη μέρα των εκλογών.

O κ. Στουρνάρας κρούει επίσης καμπανάκι για δημοσιονομική συγκράτηση μετά τις εκλογές, τονίζοντας ότι ο δημοσιονομικός χώρος πρέπει να χρησιμοποιηθεί μόνο για τους ευάλωτους συμπολίτες μας ή για να βοηθηθούν οι μεταρρυθμίσεις.

«Το εάν θα υπάρξει ακόμη μία ή δύο αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν μπορώ να το πω, θα εξαρτηθεί από τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό, αλλά και για τις χρηματοοικονομικές συνθήκες στην Ευρωζώνη», ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρόσθεσε «πλησιάζουμε στο τέλος του κύκλου αύξησης επιτοκίων».

«Δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή εάν θα επιστρέψουμε στον εξαιρετικά χαμηλό πληθωρισμό που είχαμε πριν την πανδημία», είπε ο κ. Στουρνάρας.

Αν σου άρεσε κάνε