Ασθμαίνει η ατμομηχανή της Ευρωζώνης, επιστρέφουν οι φόβοι για ύφεση στη Γερμανία

Ασθμαίνει η ατμομηχανή της Ευρωζώνης, επιστρέφουν οι φόβοι για ύφεση στη Γερμανία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 17:05 Δημιουργία 16/05/23, 13:37
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Για τρίτο συνεχόμενο μήνα υποχωρεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην οικονομία της Γερμανίας, καθώς ο βασικός μεταποιητικός τομέας της χώρας πλήττεται από την πτώση της ζήτησης.

Ο δείκτης προσδοκιών του ινστιτούτου ZEW μειώθηκε στο -10,7 τον Μάιο από 4,1 τον Απρίλιο. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Βloomberg περίμεναν μείωση στο -5. Ο δείκτης για τις τρέχουσες συνθήκες υποχώρησε επίσης.

«Οι ειδικοί της χρηματοπιστωτικής αγοράς αναμένουν επιδείνωση της ήδη δυσμενούς οικονομικής κατάστασης τους επόμενους έξι μήνες», δήλωσε ο πρόεδρος του ZEW Αχίμ Βάμπαχ και πρόσθεσε: «Ως αποτέλεσμα, η γερμανική οικονομία θα μπορούσε να διολισθήσει σε ύφεση, έστω και ήπια».

Η μέτρηση έρχεται μετά την απροσδόκητα μεγάλη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής και άλλα αδύναμα στοιχεία που προκάλεσαν ανησυχίες ότι η κορυφαία οικονομία της Ευρώπης μπορεί στην πραγματικότητα να έχει υποστεί ύφεση. Η πτώση των νέων παραγγελιών μεταποίησης δημιουργεί επίσης αμφιβολίες για το πόσο έντονα μπορεί να ανακάμψει τους επόμενους μήνες, παρά το γεγονός ότι η καταναλωτική ζήτηση για υπηρεσίες παραμένει ισχυρή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε χθες Δευτέρα ανάπτυξη μόλις 0,2% για το τρέχον έτος, ακολουθούμενη από 1,4% το 2024. Αυτό επιβαρύνει την ευρωζώνη στο σύνολό της, η οποία αναπτύχθηκε μόλις κατά 0,1% το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες.

Στη Γερμανία, η υποτονική δραστηριότητα δεν έβλαψε ιδιαίτερα την αγορά εργασίας, με τις ελλείψεις εργαζομένων να συμβάλλουν επίσης στη στήριξη μιας γρήγορης αύξησης των αμοιβών στις πρόσφατες μισθολογικές συμφωνίες.

Ωστόσο, η σκληρότερη εκστρατεία νομισματικής σύσφιξης στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα προκαλέσει μεγαλύτερες δυσκολίες. Οι τράπεζες περιορίζουν ήδη τις πιστώσεις προς τις επιχειρήσεις, ενώ η ζήτηση για νέα δάνεια μειώνεται.

«Η πτώση του δείκτη κλίματος οφείλεται εν μέρει στις προσδοκίες για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ», δήλωσε ο κ. Βάμπαχ και συμπλήρωσε πως «επιπλέον, η πιθανή χρεοκοπία των Ηνωμένων Πολιτειών τις επόμενες εβδομάδες προσθέτει αβεβαιότητα στις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας».

Με πληροφορίες από Newmoney.gr

Αν σου άρεσε κάνε