Νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% από την Τράπεζα της Αγγλίας

Νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% από την Τράπεζα της Αγγλίας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 21:33 Δημιουργία 11/05/23, 21:28
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στην αύξηση του βασικού επιτοκίου της κατά 0,25% στο 4,5% προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ), με τον διοικητή της, Αντριου Μπέιλι, να δηλώνει ότι οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν προκειμένου να μειωθεί ο πληθωρισμός στη Βρετανία που είναι ο υψηλότερος από όλες τις άλλες μεγάλες οικονομίες.

Η ΒοΕ δεν προβλέπει ύφεση της οικονομίας μετά τη μεγαλύτερη ανοδική αναθεώρηση που έκανε στις προβλέψεις της για την ανάπτυξη από το 1997, όταν άρχισε να τις δημοσιεύει.

Από την άλλη πλευρά, όμως, αναμένει ο πληθωρισμός – ο οποίος παρέμεινε σε διψήφιο επίπεδο τον Μάρτιο – να μειωθεί πιο αργά απ’ ό,τι έλπιζε, κυρίως λόγω των απρόσμενα μεγάλων και συνεχών αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων. Παράλληλα, εκτιμά ότι οι μισθολογικές αυξήσεις θα είναι μεγαλύτερες απ’ ό,τι ανέμενε.

«Πρέπει να διατηρήσουμε την πορεία μας για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στον στόχο του 2%», είπε ο κ. Άντριου Μπέιλι στην αρχή της συνέντευξης Τύπου, για να τονίσει ότι η ΒοΕ δεν στέλνει κανένα μήνυμα για τις επόμενες κινήσεις της, οι οποίες θα εξαρτώντο από τα στοιχεία.

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν και σε άλλες αυξήσεις και λίγο μετά τη σημερινή απόφαση προεξοφλούσαν ότι το επιτόκιο της ΒοΕ θα κορυφωθεί σχεδόν στο 5% το φθινόπωρο.

«Αν υπάρξουν ενδείξεις για πιο μόνιμες πιέσεις θα είναι αναγκαία περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής», ανέφερε η ΒοΕ.

Αν σου άρεσε κάνε