Χαμόγελα στις ΗΠΑ για τον πληθωρισμό, τα βλέμματα στη Fed

Χαμόγελα στις ΗΠΑ για τον πληθωρισμό, τα βλέμματα στη Fed

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 16:37 Δημιουργία 10/05/23, 16:34
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Καλύτερα των αναμενόμενων αποδείχθηκαν τα στοιχεία των αμερικανικών αρχών για τον πληθωρισμό του Απριλίου, ενισχύοντας την πεποίθηση των αναλυτών περί πιθανού «χειρόφρενου» στις αυξήσεις επιτοκίων από την Federal Reserve.

Πιο συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Τετάρτης, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 4,9% σε ετήσιο επίπεδο (5% η επίδοση του Μαρτίου) και στο 0,4% σε μηνιαίο επίπεδο (0,1% η επίδοση του Μαρτίου) ενώ οι αναλυτές περίμεναν επιδόσεις 5% και 0,4%, αντίστοιχα.

Εξαιρώντας τους ευμετάβλητους κλάδους των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος «σκληρός» ή δομικός πληθωρισμός καθορίστηκε στο 5,5% σε ετήσια βάση και στο 0,4% σε μηνιαία βάση -όσο και ανέμεναν οι ειδικοί (5,6% και 0,4%, αντίστοιχα, η επίδοση του Μαρτίου).

Κρίσιμη συγκυρία

Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία, καθώς η Federal Reserve, δηλαδή η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, εξετάζει τις επόμενες κινήσεις εν όψει της συνεδρίασης του Ιουνίου.

Μόλις πριν λίγες ημέρες, η Fed αύξησε κατά ακόμη 25 μονάδες το επιτοκιακό εύρος (5% – 5,25%), αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο άμεσης ολοκλήρωσης του τρέχοντος κύκλου σύσφιγξης (10 συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων) και σταδιακής χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής (η πλέον σφιχτή των τελευταίων 16 ετών).

Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι και χθες, οι traders έδιναν μονοψήφιες πιθανότητες (<10%) για μια περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων, δεδομένων των αρνητικών επιπτώσεων στην οικονομία, των ανησυχιών για τον κίνδυνο ύφεσης, της τραπεζικής αναταραχής αλλά και της αισθητής αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού (σε χαμηλό διετίας).

Υπενθυμίζεται ότι τα υψηλότερα επιτόκια, ναι μεν συνδράμουν στην αναχαίτιση του πληθωριστικού φαινομένου, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης και «φουσκώνουν» το κόστος δανεισμού.

H αντίδραση των επενδυτών

Μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, οι αγοραστές επιστρέφουν στη Wall Street, με τον Dow Jones να κερδίζει περίπου 100 μονάδες (+0,23%), τον S&P 500 να αυξάνεται κατά 0,34% και τον Nasdaq να διευρύνεται κατά 0,52%.

Την ίδια στιγμή, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού τίτλου υποχωρεί κατά 6,2 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στο 3,46%. Η δε, απόδοση του 2ετούς ομολόγου κατέρχεται του ορίου του 4% (3,957%), σημειώνοντας κάμψη 6,6 μονάδων βάσης.

Το δολάριο, από την πλευρά του, υποχωρεί κατά τουλάχιστον 0,4%, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στο 1,09 ανά ευρώ και στο 1,26 ανά στερλίνα. Πτωτικά κινείται και έναντι του ελβετικού φράγκου, με την ισοτιμία να καθορίζεται στο 0,88 ανά δολάριο, ενώ απέναντι στο ιαπωνικό γεν χάνει 0,5% και αναδιπλώνεται στα 134 ανά δολάριο.

Αν σου άρεσε κάνε