Στουρνάρας: «Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για τις εξαγγελίες των κομμάτων»

Στουρνάρας: «Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για τις εξαγγελίες των κομμάτων»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 20:51 Δημιουργία 10/05/23, 14:41
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Προειδοποίηση για το δημοσιονομικό κόστος των προεκλογικών εξαγγελιών των κομμάτων απηύθυνε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γιάννης Στουρνάρας μίλησε στην «Ημερησία» μεταξύ άλλων για την ελληνική οικονομία, τον δημοσιονομικό χώρο για τις προεκλογικές εξαγγελίες των κομμάτων, την επενδυτική βαθμίδα και και την αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μίλησε

Ο κεντρικός τραπεζίτης στέλνει το μήνυμα ότι αυτό που χρειάζεται η ελληνική οικονομία ενόψει των επερχόμενων εκλογών είναι «μια σταθερή κυβέρνηση μακράς πνοής, που να μπορεί να πάρει τις αποφάσεις που απαιτούνται».

Για τις προεκλογικές εξαγγελίες των κομμάτων, σχολίασε πως «δεν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος στην Ελλάδα για να χωρέσουν όλες αυτές οι εξαγγελίες που γίνονται προεκλογικά. Βεβαίως, καταλαβαίνω ότι προεκλογικά πολλοί λένε πράγματα, τα οποία δεν πρόκειται να εφαρμοστούν, διότι, αν κοστολογήσουμε ορθά αυτά τα οποία λέγονται, ξεπερνάμε κατά πολύ τον όποιο δημοσιονομικό χώρο».

Ως προς την επενδυτική βαθμίδα, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε: «Είμαστε κοντά στην απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας. Νομίζω ότι οι επενδυτικοί οίκοι θα περιμένουν τις πολιτικές εξελίξεις, θα περιμένουν την επόμενη κυβέρνηση και θα κρίνουν εάν θα μας δώσουν την επενδυτική βαθμίδα, κυρίως από τις προγραμματικές δηλώσεις της επόμενης κυβέρνησης».

Για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ο επικεφαλής της ΤτΕ είπε: «Είμαι αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία. Όλοι οι δείκτες το πιστοποιούν αυτό. Έχουμε μια αύξηση επενδύσεων, άμεσων και έμμεσων. Έχουμε ραγδαία δημοσιονομική βελτίωση από την πανδημία και μετά. Έρχεται επίσης η επενδυτική βαθμίδα, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχουμε σημαντική βελτίωση των αναπτυξιακών όρων και των επιτοκίων δανεισμού. Υπό μία προϋπόθεση: ότι θα έχουμε μία σταθερή κυβέρνηση μακράς πνοής και θα λάβει γρήγορα τις αποφάσεις που απαιτούνται, ούτως ώστε να λάβουμε την επενδυτική βαθμίδα. Αποφάσεις που θα τις συμπεριλάβει στις προγραμματικές δηλώσεις της».

Αναφορικά με τα επιτόκια, ο κ. Στουρνάρας εκτιμά πως βρισκόμαστε κοντά στο τέλος του ανοδικού κύκλου, χωρίς όμως να μπορούμε ακόμη να προσδιορίσουμε πόσες αυξήσεις επιτοκίων χρειαζόμαστε. Πάντως μέσα στο 2023 θα έχουμε τελειώσει. Αφήνει, πάντως, ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής κάποια στιγμή στο μέλλον σε μηδενικά επιτόκια.

Με πληροφορίες από Imerisia.gr

Αν σου άρεσε κάνε