Νέες αυξήσεις επιτοκίων προανήγγειλε η Λαγκάρντ

Νέες αυξήσεις επιτοκίων προανήγγειλε η Λαγκάρντ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 16:38 Δημιουργία 10/05/23, 14:17
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ορθάνοιχτο παράθυρο για νέες αυξήσεις επιτοκίων απέναντι στον πληθωρισμό το επίπεδο του οποίου εξακολουθεί να θεωρείται πολύ υψηλό άφησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με τα όσα είπε η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στην ιαπωνική εφημερίδα Nikkei Κατά τους τελευταίους εννέα μήνες, η ΕΚΤ έχει «ενεργήσει πολύ στοχευμένα και αποφασιστικά για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού» με επτά αλυσιδωτές αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι τον Μάιο, παραδεχόμενη ωστόσο ότι «υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά» και υπονοώντας ότι οι προστάτες του ευρώ θα πρέπει να σφίξουν ακόμη περισσότερο την στρόφιγγα των πιστώσεων, προσφεύγοντας στο προσφιλέστερο εργαλείο τους για την άμβλυνση της πίεσης επί των τιμών.

Οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται στα είδη διατροφής και σε ευρύ φάσμα αγαθών, ενώ ο πληθωρισμός έφθασε τον Απρίλιο στο 7%, πολύ μακριά από τον στόχο του 2% που έχει τεθεί από την ΕΚΤ.

«Υπάρχουν σημαντικοί παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν κινδύνους για την πορεία του πληθωρισμού, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις μισθών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες», προειδοποιεί η κυρία Λαγκάρντ, αναφερόμενη στις πιέσεις για μισθολογικές αυξήσεις για την αντιμετώπιση της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών λόγω της αύξησης των τιμών.

Πλέον, οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων κατά την διάρκεια και των δύο συνόδων που θα προηγηθούν της θερινής ανάπαυλας.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, η ευρωζώνη βρίσκεται «σε καλύτερη θέση από όσο φοβόμασταν πριν από έξι μήνες», όταν η Ευρώπη αντιμετώπιζε το πρόβλημα της τροφοδοσίας σε ενέργεια, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ.

Ωστόσο, η κυρία Λαγκάρντ δηλώνει ότι μία σκιά παραμένει στο κάδρο: οι μεγάλες αβεβαιότητες «που περιλαμβάνουν την εξέλιξη του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και ορισμένες ενδείξεις υποχώρησης της ζήτησης προϊόντων μεταποίησης».

Αν σου άρεσε κάνε